4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konya yedek üssü olacak

İstanbul Menkul Kıymet Borsası, 23’üncü yıla girerken, 710 bin (600 bin dolar) YTL’lik piyasa değeri 458 bin kat artarak, 325 milyar (275 milyar dolar) YTL’ye çıktı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, borsanın operasyon merkezinin yedeklemesi için deprem riski daha az olan Konya’nın alternatif görüldüğünü kaydetti.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 22 yılı geride bırakırken, 1986 yılında 600 bin dolar olan toplam piyasa değeri bugün 19 Aralık itibariyle toplam 275 milyar dolara dayandı. 22 yıl önce, yıllıl10 bin (8.500 dolar) YTL’lik minik bir işlem hacmi olan İMKB, bu yıl 19 Aralık itibariyle yaklaşık 383 milyar (324 milyar dolar) YTL’ye ulaştı. İşlemlerin açıldığı yıl 80 şirketin işlem gördüğü İMKB’de bu rakam 319’a yükseldi. Halka arzlarda en yoğun dönem 36 şirketin borsaya kote olduğu 2000 yılı olurken, bu yıl İMKB’ye 9 yeni şirket geldi, 2 şirket ise pazarlardan çıkarıldı.

HALKA ARZLAR ARTIRILACAK: Borsa Başkanı Hüseyin Erkan, 23’üncü kuruluş yılını kutlayan İMKB’nin, gelecek dönemlerine ilişkin hedeflerini anlatırken öncelikli hedeflerinin, halka arzların artırılması olduğunu söyledi. En büyük sıkıntının İMKB’de işlem gören şirket sayısının yeterli düzeye ulaşmaması olduğunu dile getiren Erkan, bu problemin aşılması adına bir çalışma başlatıldığını, özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’yle (TOBB) bir protokol yapılmasının planlandığını kaydetti. Bu protokol çerçevesinde tüm sanayi ve ticaret odaları bünyelerinde birer danışma hattı oluşturulacağını, burada çalışan personelin de ilgili uzmanlar tarafından eğitileceğini anlatan Erkan, bu personelin halka açılmanın getirmiş olduğu faydalar ile halka açılma prosedürünün içeriği konusunda ilgililere bilgilendirme yapacağını söyledi.

KOBİ’LER SERMAYE PİYASASINA: Talep tarafının güçlendirilmesi için küçük ve orta ölçekli şirketlerin (KOBİ) de sermaye piyasasına kazandırılması yönünde proje geliştirileceğini belirten Erkan, aynı zamanda halka açılmaları desteklemek için vergi teşviklerinin de devreye girmesinin öneminin altını çizdi. İMKB’nin ileri bir teknolojik altyapıya sahip olduğunu, ancak altyapının yıllardır revize edilemediği için bir takım problemler yaşandığını belirten Erkan, teknolojik altyapının revize edilmesinin, yeni yatırımların devreye girmesinin ve kapasitesinin artırılmasının düşünüldüğünü bildirdi.

KONYA’YA ACİL DURUM YEDEKLEMESİ: Teknolojik yatırımlar içerisinde canlı yedek operasyon merkezi oluşturulmasının da planlandığını ve her iki operasyon merkezini de ayakta tutarak her türlü tehlikeye karşı önlem paketi oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Erkan, bu merkezin de uluslararası kurallara uygun İstanbul dışında bir mekanda oluşturulmasının planlandığını, e-devletin de yedekleme merkezi olarak düşünülen, depreme dayanıklılığı açısından uygun bulunan Konya’nın bir alternatif olarak görüldüğünü kaydetti.

Birsen iki dönem kaldı, 5’inci başkan Erkan oldu

26 Aralık 1985 tarihinde Cağaloğlu’nda Ziraat Bankası’na ait binada dönemin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem tarafından açılan İMKB’de işlemler, 2 Ocak 1986 tarihinde başladı.

Cağaloğlu’nda faaliyetlerine başlayan İMKB, daha sonra Karaköy’deki binasına, oradan da modern bir altyapıyla donatılan İstinye’deki merkezine taşındı.

22 yıllık dönemde İMKB 5 başkan gördü. İlk başkan Muharrem Karslı tarafından açılan İMKB, 1990 yılına kadar Karslı tarafından yönetildi.

Bu tarihten sonra 1994 yılına kadar Yaman Törüner, Nisan 1994 - Ağustos 1997 tarihleri arasında Tuncay Artun İMKB Başkanı olarak görev aldı.

Tuncay Artun’un vefat etmesinin ardından, Borsa Başkanlığına Ekim 1997 tarihinde Osman Birsen getirildi. Borsa’ya 2 dönem başkanlık eden Birsen, geçen ay görevi Hüseyin Erkan’a devretti.

Böylece Erkan İMKB’nin 5’inci başkanı oldu.

Günlük işlem hacmi rekoru 3.4 milyar YTL

1986 yılında 100 olarak baz alınan İMKB Bileşik Endeksi, bugüne kadar olağanüstü bir trend izledi. İlk kez 1987 yılında binli rakamlara ulaşan bileşik endeks, geçen yıl nisan-mayıs aylarında yaşaşan ekonomik kriz öncesi 47 bin 728 puanı gördü.

2006 yılını 39 bin 177 puandan kapatan endeks, 15 Ekim tarihinde 58 bin 213 puanı görerek rekor kırdı. İşlem hacmi bakımından da İMKB, bu yıl bir rekora imza attı.

17 Ağustos 2007 tarihinde borsada, 3 milyar 433 milyon YTL’lik rekor işlem hacmi gerçekleşti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 13:16:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?