5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya'da çöken Zümrüt Apartmanı'nın bilirkişi raporu tamam

Zümrüt Apartmanı'nın tamamlanan bilirkişi raporuna göre müteahhit Vedat Kaya 8 de 5 oranında hatalı bulundu.
Konya'da 2 Şubat 2004 günü saat 20.15 sıralarında çöken ve 92 kişinin ölümüne neden olan Zümrüt Apartmanı'nın çökmesinin ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti, raporlarını tamamladı. Rapora göre suçlu sayısı birden fazla olarak tespit edilirken, Mimari Teknik Bilirkişi Yrd.Doç.Dr. Osman Nuri Dulgerler, raporunda şu görüşlere yer verdi:
"Statik hesaplardaki ve betonarme projesindeki yanlışlıklar, inşaat ruhsatı verilirken, tadilatlar yapılırken, statik hesapların tahkikatının yaptırılmayıp tüm sorumluluğun yapının fenni mesulüne bırakılması, Uygulamada özellikle betonarme projeye uymama (döşemelerin asmolene değiştirilmesi, asma kat yapılması, kolon demirlerinin eksik ve hatalı konulması), İşçilik hataları, tekniğe uygun malzeme kullanılmaması, Sistemin ana yapım malzemesi olan betonun malzeme temininden başlayarak dökülmesi ve sulanmasındaki ihmaller. Oluşan hasarların bilgisizlik, dikkatsizlik ve başka nedenlerle ihmal edilmesi sonucu binanın düşey yükler altında ezilerek yıkılmasına neden olmuştur. Sorumlular ve sorumluluk oranlarına gelince. Statik ve betonarmedeki sistem kurma, hesaplarda güvenlik katsayısını minimum alma, sistem ve boyutlama yanlışlıkları nedeniyle statik ile betonarme proje müellifi İnşaat Mühendisi Halil İbrahim Elliiki 8 de 2, proje denetimindeki umursamazlık, ihmal ve sorumluluğu başkasının üzerine yıkma çabasından dolayı Selçuklu Belediyesi 8 de1, yani proje kapsamında toplam 8 de 3 oranında hata vardır. Projeye uymama, işçiliklere kontrol etmeme, inşaat yapımına uygun malzeme temin etmeme, imalatlara özen göstermeme gibi ihmallerden dolayı işin fenni mesulü ve müteahhidi Vedat Kaya 8 de 5 oranında hatalıdır."

"YIKIMDA ZEMİN SORUNLARI ÖNEMLİ DERECEDE ETKİLİ"
Bilirkişi heyetinden Jeoloji Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Adnan Özmedir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Zümrüt Apartmanı zemininde farklı dayanımlı seviyelerin olduğu ve buna bağlı olarak da farklı oturmaların oluştuğu belirlenmişti. Oturmalar yapının kuzeybatı köşesinde, yapı ortasında fazlalaşmaktadır. Yapıda o tarafa doğru yıkılmıştır. Hem arazi, hem de laboratuvar sonuçlarının işaret ettiği dayanımı daha düşük ve buna bağlı olarak da oturumların fazla oluştuğu kesime doğru yapının da yıkılmış olması, yıkımda zemin sorunlarının önemli derecede etkili olduğunu göstermektedir. Zümrüt Apartmanı'nın projesinde zemin incelemesi yapılmadan, yapılmış gibi sahte belgeyi koyan İnşaat Mühendisi Halil İbrahim Elliiki doğrudan sorumlu olmakla birlikte, belgeyi onaylayan meslek odaları ve belediye teknik personel ile yerel yöneticiler de sorumludur" dedi.
Binanın baştan beri hatalı yapıldığını raporunda belirten Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. M.Yaşar Kaltakcı, "Binayı göçme konumuna getiren ve sonuçta göçüren durum proje tasarım aşamasından, yapım aşamasına kadar farklı kademelerde farklı oranlarda yapılan hatalar silsilesinin bir bütünü ve sonucudur. Proje aşamasında 8 de 3, yapımında ise 8 de 5 oranında hata vardır" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Hasan Hüseyin Akdoğan, hazırladığı iddianamede şu ifadelere yer verdi:
"Yapılan hazırlık soruşturmasında, statik betonarme projedeki hatalar, projenin tam uygulanmaması, betonun çok kalitesiz olması, uygulamadaki demirin eksiltilmesi, imalat ve işçilik hataları, zemin özellikleri ve farklı oturumların proje aşamasında dikkate alınmaması, 4 katta kolon ve perdelerin tamamının yetersiz olması nedeniyle çöktüğü belirlenmiştir."
Akdoğan, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre inşaatın çökmesinde inşaatın müteahhidi Vedat Kaya, betonarme projesini yapan Mühendis Halil İbrahim Elliiki, inşaatın tüm aşamalarında görev alan İsmail Canlıer ve belediye görevlileri hakkında 4483 sayılı kanuna göre evrakları tefrik edildi. Sanıklar 92 kişinin ölümü ve 30 kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek suçundan yargılamaları yapılarak eylemlerine uyan TCK 383/2 ve 40 maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmasına karar verilmesini istedi.
Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi ile ilgili cezaevinde tutuklu bulunan, Vedat Kaya, İsmail Canlıer ve Halil İbrahim Elliiki'nin önümüzdeki günlerde yargılanmalarına başlanması bekleniyor.
KONYA - İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2004 Cuma 00:13:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?