6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya'da Çölleşme Sempozyumu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi ve TEMA Vakfı tarafından "1. Ulusal Kuraklık ve Çölleşme" konulu sempozyum düzenlenecek.

Sempozyum hakkında bilgi veren Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Çetin Palta, küresel ısınmanın bugün dünyanın bir numaralı gündemi olduğunu söyledi.

Palta, "Küresel ısınma ile ilgili senaryolarda ülkemiz çok yakında su fakiri ülkeler arasına girecek. Su kaynaklarımız giderek azalıyor. 2008 yılında barajlardaki su seviyesi son 72 yılın en düşük seviyesine geldi. Bunun yanında tarımsal alanda yanlış sulama teknikleri kullanılması, çölleşmenin artmasına neden olmakta ve doğal dengenin giderek bozulmasına yol açmaktadır. Bölgemizde ise bu durum daha vahimdir. 2006-2007 üretim döneminde normal yıllardan yüzde 15 daha az yağış alınmıştır. Bölgeler itibariyle İç Anadolu Bölgesi, yüzde 20 ile en az yağış alan bölgeler içinde yer almıştır. Yaşanan bu süreç bölgemizdeki sorunun kuraklık ve susuzluktan çıkıp giderek çölleşmeye doğru gittiğini işaret etmektedir" dedi.

Düzenleyecekleri sempozyumla konuyla ilgili değişik branşlarda uzman ve bilim adamları arasında bilgi alışverişi sağlanacağını dile getiren Palta, "16-18 Haziran günleri arasında düzenleyeceğimiz sempozyuma 23 farklı üniversite, 12 araştırma enstitüsü ve 23 özel kurum ve kuruluştan bu konu üzerine çalışan 300 uzman ve bilim adamının katılmasını ve konuyla ilgili sunumlarını sunmalarını bekliyoruz. Ayrıca sempozyumun son gününde Karapınar Rüzgar Erozyonu ile Mücadele Bölgesi sahası ile Meke Gölü, Acıgöl ve obruklara teknik bir gezi düzenlenecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2009 Pazar 15:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?