5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya'da kaynak suyu çıkarma çalışmaları tamamlanmak üzere

KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü 35-40 derecelik kaynak suyu çıkarma çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ), 2004 yılının ilk genel kurul toplantısını yaptı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Gürbüz başkanlığında toplanan genel kurulda, 2003 yılı değerlendirildi.

KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü 35-40 derecelik kaynak suyu çıkarma çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.

Genel kurul üyelerinin sorularını cevaplandıran KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü ise, “Geçen yıl 36 trilyon lira gelir sağlanırken, 15 trilyon liralık yatırım gerçekleştirildi. Hizmet götürülmeyen mahalle kalmadı. İçme suyu şebeke hattı, 200 kilometre genişletilerek 4 bin kilometreye, kanalizasyon ağı 80 kilometre genişleterek 2 bin 100 kilometreye ulaştırıldı. Su projesi, 2015 yılına göre yapıldı. Tesisleşme sorunu bulunmamasına rağmen, doğan su açığı ancak havza dışından su getirilmesi ve KOP’un devreye girmesiyle kapatılacak. Barajdan 33, yer altından ise 57 milyon metreküp su alıyoruz” dedi.

Yeni kaynaklar bulunması için merkezi idarenin desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yüzügüldü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“46 kuyu, depo ve pompa istasyonunu, bilgisayar yazılımıyla kontrol altına alan Scada Sistemi ile su üretim harcamaları büyük oranda düştü. 230 kuyuyu kapsayacak genel bir Scada Sistemi kurulması için gerekli çalışmalara başlandı. Zümrüt Sitesi faciasından sonra, 600 kuyu abonesi denetlenerek, numuneler alındı. Yetki boşluğu nedeniyle, kaçak su kuyularıyla etkin mücadele yapılamamasından dolayı, kuyu sayısının arttığı gözlendi. Bu konuda yeni bir düzenlenme yapılması gerekiyor. Çalışmalarımız, Konya’ya sıcak su kazandırma yönünde devam ediyor. 35-40 derecelik sıcak su temini için Yazır bölgesinde yapılan sondaj çalışmalarında, 770 metreye ulaşıldı. Bunların yanı sıra Konya için hayati önem taşıyan atık su arıtma projesi için gerekli olan 30 yıl vadeli 28.5 milyon dolarlık İspanyol kredisi, 2 ay içinde sonuçlanacak ve inşaata başlanılacak.”

ALİ DEMİRER-KENTHABER-KONYA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2004 Cumartesi 17:49:59
Güncelleme :22 Mayıs 2004 Cumartesi 18:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?