5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya'da Murat 124 motorları balıkçı teknelerine hizmet veriyor

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü bünyesinde barındırması nedeniyle geçim kaynağı genellikle balıkçılık olan Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde, avcılık maliyetlerinin artması üzerine arayışa giren balıkçılar, teknelerine Murat 124 marka hurda otomobillerin motorlarını taktırmaya başladı.

 Bu yöntem balıkçı kayıklarını adeta sürat teknesi haline dönüştürürken, tüple çalışmasına imkan tanıdığı için de yakıt yönünden tasarruf sağlıyor. Beyşehir’de teknelerine otomobil motoru taktıran avcı sayısı gün geçtikçe artarken, balıkçı Murat Çavuş, "Ben de tekneme Murat motoru taktırdım. Teknemin hem sürati arttı, hem de yakıt sarfiyatım azaldı" dedi. Çavuş, Beyşehir Sanayi Sitesi’nde bir oto tamircisinin önerisi ile denemeye karar verdikleri yöntemi uyguladıklarında inanılmaz bir başarı yakaladıklarını söyledi. Kayıklara takılan dizel motorların 1.5 milyar liralık bir maliyet gerektirdiğini belirten Çavuş, "Oysa Murat 124 otomobillerin hurdaya ayrılan motorlarının 40-50 milyon lira arasında satıldığı için balıkçılığa yeni başlayacak olanlar için tekne maliyetini oldukça düşürüyor" diye konuştu.

Murat 124 motoru taktırmanın avantajının sadece bununla sınırlı olmadığını, daha önce göl yüzeyinde saatte 15-20 kilometre hız yapabilen kayıkların, Murat 124 motoru taktırdıktan sonra saatte 60-70 kilometre hıza erişerek, üç kat daha sürate ulaştığını belirten Çavuş, "Kayıklarımız adeta sürat teknesi gibi oldu. Ayrıca, tüp taktırarak da bu motorları çalıştırabiliyoruz. Kayıklarımızı tüplü kullanarak yakıt yönünden de yüzde 100’lük bir avantaj sağladık" dedi.
Murat Çavuş, teknelerin hızlarının artması ile artık gölde sürat denemeleri de yaptıklarını, sahil kenarında bu görüntüleri izleyenlerin hayli keyif yaşadığına dikkat çekti.

iha-konya
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 14:43:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?