7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Konya'da nefes kesen tatbikat

Konya'da devam eden Anadolu Kartalı Eğitimi kapsamında gece atışları Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının katılımıyla yapıldı.


Anadolu Kartalı Eğitimi'nin 2008/1 bölümünde gerçek mühimmat atışları Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve üst düzey komutanların katılımıyla yapıldı.
Konya atış sahasındaki atışlar öncesi Orgeneral Büyükanıt ve beraberindeki kuvvet komutanları, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların ürünlerinin yer aldığı sergiyi gezdi.

ANADOLU KARTALI EĞİTİMLERİ
Anadolu Kartalı Eğitimleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda yılda 4 defa ulusal ve uluslararası olarak gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda yapılıyor. Hava Muharebesi Gösterim Sistemi ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında Anadolu Kartalı Eğitimleri, eksiklerin görülüp giderilmesinde müşterek eğitim niteliği de taşıyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde Kara ve Hava Kuvvetleri ile Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurlarının katılımıyla 28 Nisan tarihinde başlayan eğitim, Ankara'nın güneyinden Akdeniz bölgesine kadar olan 400 kilometre eninde ve 300 kilometre boyunda geniş bir alanda yapılıyor. Eğitime 61 adet F-16, 15 adet F-4E 2020 savaş uçağı ile birlikte 87 uçak ve helikopter, 1020 personel katılıyor.

TERÖRİST ÖRGÜT İMHA EDİLDİ
Eğitimde mavi ülke ile kahverengi ülke arasındaki jenerik çatışma senaryosu dahilinde gece hava harekatı ağırlıklı olarak yapıldı. Birinci bölümünde cephe gerisinde eylemlerde bulunan terörist örgütün kahverengi ülkede bulunan ana kampı gece yapılan müşterek harekat ile imha edildi. İkinci bölümde ise mavi ülke tarafından kahverengi ülkeye karşı çok uçaklı gece Karma Kuvvet Hava Harekatı yapıldı.


LANTIRN sistemi ve gece görüş gözlüğü ile havadan yere klasik mühimmat, MAVERICK füzesi ile yerden IR Pointerle işaretlenmiş hedeflere lazer güdümlü bomba atışlarının yapıldığı eğitimde ayrıca, Özel Kuvvetler Komutanlığı görev timinin paraşütle atlayarak hedefler bölgesine sızması ve bu unsurların geri tahliyesi için müşterek hava hücum harekatı gerçekleştirildi. Havadan malzeme ve teçhizat atma, aydınlatma kandili ile aydınlatılmış hedeflere klasik mühimmat atışlarının ardından keşif uçağı tarafından yok edilen bölgelerin fotoğrafları çekildi.


MK-82, MK-84, Lazer Güdümlü Bomba, AGM-65 G mühimmatlarının yanı sıra kısa adı LANTIRN olan gece alçak irtifadan uçuş ve hedeflere hassas vuruş imkanı sağlayan sistem, LİMOS adı verilen hedeflerin yerden lazer ile işaretlenmesi suretiyle uçaklardan atılan lazer güdümlü bombaların hedefe güdümlenmesini sağlayan ve ASELSAN tarafından geliştirilen milli sistem ile gündüz şartlarına yakın çevresel görüş sağlayarak her türlü gece görev tipinde tehditten kaçmaya ve hedef tespitine yardımcı olan teçhizat
kullanıldı.
Anadolu Kartalı Tatbikatı 2008/1 eğitiminin, 16 Mayıs tarihinde sona ereceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 02:10:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?