4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konya'dan muhteşem görüntüler

Hz. Mevlana'nın doğumunun 800. yıldönümü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Konya'da gerçekleştirilen görkemli törende, dünyada ilk defa 10 bin sis bombası patlatılarak yapay bulut elde edildi.

Programın sonunda ise değişik mevlevihanelerden gelen 300 semazen aynı anda sema yaptı.


Konya Atatürk Stadı'nda gerçekleştirilen programa Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Adalet ve Kalkınma Partisi Konya Milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle giriş kapılarında ve stat içinde izdiham yaşandı. Kenan Işık'ın sunduğu program, protokol konuşmaları ile başladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bütün Türkiye ve dünyanın Konya'ya kilitlendiğini belirterek, "Bugün bütün Türkiye adeta bu alana kitlendi. Konyalı hemşehrilerimiz ve Konya dışından gelen binlerce misafirimizin bir bölümü burada almadığı için dışarıda kaldı, alana giremedi. Evlerinde televizyonları başında bu programı izliyorlar. Hz Mevlana'yı ne kadar ansak, ondan ne kadar bahsetsek onu tam olarak anlatmaya gücümüz yetmez. O derinliğe ulaşmak belki bizlerin haddine değildir. Ama bugün Hz. Mevlana bütün dünyada yankılanıyor. 800. yıl Mevlana yılı ilan edildi. Biz Hz. Mevlana'yı esasen anmıyoruz. Hz Mevlana bizi tanıtıyor, Konyamız'ı tanıtıyor. Kültürümüz, milletimizi tanıtıyor" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, "Bu gece insanlığa ışık tutan bir adamın 800. doğum gününü kutlamak için buradayız. Bütün dünyada ve Türkiye'de Hakka yürüdüğü Şeb-i Aruz'a kadar 100' e yakın tören, fikir toplantısı ve sema ayinleri gerçekleşti ve gerçekleşecek. Bu gece onun yaşadığı, özdeşleştiği ve sevgilisi yaradana kavuştuğu kentte, Konya'da bu törenlerin en görkemlisine tanık olacağız. Doğumundan 800 yıl sonra bile çoğalan bir sevgi ve saygıyla anılmak ne büyük bir bahtiyarlıktır. Bunun altında sevgiye adanmış bir ömür, bilgi, öğrenme, öğretme cehdi ve hoşgörü yatıyor. Derin bir hayranlıkla, 'peygamber değil ama kitabı var' dedirtebilen bu başarının temelinde aşk yatıyor. Yaradan ve onun yarattıklarını anlamaya dayanan, sonsuz, karşı konulmaz aşk yatıyor" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Hz. Mevlana'ya ait 18 beyit Türkçe, İngilizce ve Farsça olarak seslendirildi. Daha sonra şef Orhan Şallıel yönetimindeki senfoni orkestrası eşliğinde Mazhar-Fuat-Özkan ve Tasavvuf Müziği Sanatçısı Ahmet Özhan, Hz. Mevlana'nın Doğum günü için yazılan şarkıları seslendirdi. Programın sonunda ise değişik mevlehinalerden gelen 300 semazen aynı anda sema gösterisi gerçekleştirdi. Konya il Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tasavvuf Müziği Korosu eşliğinde gerçekleştirilen sema gösterisi sırasında Türkiye'de bulunan 18 ayrı mevlevihanede yapılan sema töreni de, tören alanında bulunan 33 dev ekrana canlı yayınla yansıtıldı. Son olarak ise 200 bin havai fişekle birlikte lazer ile gökyüzüne semazen figürü yansıtıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2007 Pazartesi 06:47:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?