4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konyalı avukatlardan Papa'ya tepki

Konya Baro Başkanı Hasip Şenalp, Papa'nın İslam dinine hakaret içeren açıklamalarının provakatif bir eylem ve İslam dünyasında yeni zulümlerin kapısını aralama girişimi olduğunu savundu. 

Elazığ, Yozgat, Afyon, Kayseri, Rize, Kütahya, Aksaray, Erzurum ve Nevşehir baro başkanları adına düzenlediği basın toplantısında konuşan Konya Baro Başkanı Hasip Şenalp, İslam dünyasında dinlerarası diyalog çalışmalarının gündemde olduğu bir dönemde Katolikler'in ruhani lideri Papa 16. Benedictus'un talihsiz, yakışıksız, çirkin ve iyi niyetli olmayan bir konuşma yaptığını belirterek, "İslam alemini rencide eden açıklamalar haçlı seferlerinin fetvasını hazırlayan zihniyetin hortladığını hissettiriyor. Yeni doğan çocukları günahkar kabul eden, teslis inancıyla akıl dışılığı benimseyen, Allah ile kul arasında ruhban sınıfı oluşturan, kanlı haçlı seferlerine dini gerekçeler sıralayan bir inanışın ruhani liderinin, İslam dinini akıl dışılıkla suçlaması ve kılıç zoruyla yayılmış bir inanç olarak ifade etmesi en hafif ifadeyle gerçek dışılıktır" dedi. Hasip Şenalp açıklamasına şöyle devam etti: 

"Bu provakatif bir eylem olup, aynı zamanda Hıristiyan batının ve Yahudi İsrail'in Ebu Garip, Guantanamo ve Filistin topraklarında yaptıkları zulme karşı kendi alemlerinde de oluşan tepkiyi azaltmak, haklılık payı çıkartmak ve kışkırtacağı İslam topraklarında yeni zulümlerin kapısını aralama girişimidir. Papa'nın 'Kastım bu değildi' şeklindeki açıklaması ise bir ruhani liderin kullandığı kelimelere titizlikle dikkat etmesi gerekirken fütursuzca cümleler sarf etmesi bakımından makamıyla da bağdaşmayan ayrı bir talihsizliktir. Ayrıca olay konuşma sonrası yaptığı açıklamada özür dileyerek, 'Bunlar iftiradır' demesi gerekirken, yaptığı alıntıyı polemik olarak nitelendirip, dinlere değil inananlara saygım vardır demesi de kötü niyetli olduğunun ispatıdır." 

Papa 16. Benedictus'u iftiralar içeren sorumsuz konuşmasından dolayı kınayan, İslam dünyasından ve yanlış bilgilendirdiği tüm insanlıktan özür dilemeye davet eden Konya Baro Başkanı Şenalp, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ile bazı sivil toplum kuruluşlarının bu açıklamalara tepki göstermemesine de bir anlam veremediğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2006 Pazartesi 15:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?