6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya'nın geleceği aydınlık

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hükümetin Konya Ovası'nda gerçekleştirdiği yatırımlar ve yapılan tasarruf çalışmaları ile su konusunda Konya'nın geleceğini aydınlık gördüğünü söyledi.

Konya'nın su rezervlerini değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'da Eylül ayı yağışlarının mevsim normallerinin üstünde olduğunu belirterek, "Bu yağışlar Konya'da barajların doluluk oranlarını çok fazla etkilememekle birlikte; toprağın suya doyması, ekim dönemine hazırlık açısından Konya Ovası ve yeraltı suları için büyük bir kazanım" dedi.

Konya barajlarındaki doluluk oranları ile ilgili de bilgi veren Akyürek, "Tarımsal sulamanın yapıldığı Apa Barajı'nın doluluk oranı geçen yılın iki katı durumda. Beyşehir Gölü'nde ise geçen yılın bu dönemine göre su miktarında bir miktar artış olduğu gözleniyor. Beyşehir Gölü'nde suyun geçen yıla göre artmasındaki temel faktör Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyon Tüneli'nin hükümet tarafından tamamlanarak hizmete açılmasıdır. Bu Konya için büyük bir imkan" şeklinde konuştu. Suğla Depolaması ve diğer göletlerde de su rezervlerinin korunduğuna dikkat çeken Tahir Akyürek, Konya halkının içme suyunun bir bölümünü sağlayan Altınapa Barajı'nda geçen yıla göre daha az bir rezerv bulunmasının nedenini şöyle açıkladı: "Bunun nedeni; bu sene Meram bölge sulamasına geçtiğimiz yıldan daha fazla su vermemiz ve kullanma suyu olarak da kuyuların bir miktar dinlendirilmesi amacıyla fazla su çekmemizdir. Şu anda günde 30 bin metreküp suyu Altınapa Barajı'ndan alıp arıtmadan geçirip şehre veriyoruz. Bu da, şehir içme suyunun üçte birini karşılıyor."

KONYA'NIN GELECEĞİ AYDINLIK

Eylül ayı yağışlarının bundan sonrası için umut verdiğini belirten Başkan Akyürek, ancak ülke genelinde yaşanan su probleminin çözümünün yağışların artmasıyla değil; tasarrufla çözüleceğini dile getirerek, "Suyu mutlaka tasarruflu kullanmalı, modern sulama tekniklerine geçmeliyiz. Kaçak kuyuların önlenmesi ve alternatif enerji kaynaklarının hayata geçirilmesi çok önemli. Tasarruf olursa kesinti olmaz. Modern sulama yöntemleri ile vahşi sulama yöntemlerine göre 5'te bir oranında su kullanılacak. Sadece tasarruf yaparak, milyarlarca dolar yatırımla yapılabilecek barajlar kadar değer oluşturulabilecektir" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi olarak düzenledikleri kampanyalarla halkı tasarrufa yönlendirdiklerini hatırlatan Başkan Akyürek, "Geçtiğimiz yıl bunun somut sonuçlarını gördük. Yüzde 20'lik abone artışına rağmen yüzde 10'luk su tasarrufu sağladık. Yani, ortalama yüzde 15'lik su tasarrufunu Konya halkı bir yılda gerçekleştirdi" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 15:05:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?