6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya'nın ilk göz bankası açıldı

KONYA'NIN İLK GÖZ BANKASI AÇILDI

Konya Numune Hastanesi bünyesinde kurulan Konya'nın ilk ve tek Göz Bankası olma özelliğini taşıyan merkez açıldı.

Merkezle ilgili basın toplantısı düzenleyen Konya Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Yılmaz, Göz Bankası'nın Ekim ayı itibariyle hizmete başladığını belirterek, "Merkezimizin hizmete açılmasının ardından iki başarılı ameliyatla iki hastamıza kornea nakli gerçekleştirdik. Ülkemizde 10 bin civarında kornea nakli bekleyen hasta varken, Türkiye genelinde bu tür 17 adet merkez bulunmakta ve yılda en fazla bin kornea bağışı gerçekleşmektedir. Yani nakil bekleyen hasta sayısı ciddi boyutlardadır. Halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi ve kornea nakline teşvik edilmesi şarttır. Merkezimizin açılması ile Konya dışında bu tür ameliyatları olmak zorunda kalan hastalar, merkezimizde ameliyat olabileceklerdir" dedi.

HALKIMIZIN KORNEA NAKLİ HAKKINDA ÖN YARGILARI VAR

Merkezin sorumlusu Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fethi Erergin ise vatandaşlar arasında kornea nakli ile ilgili yanlış ön yargılar bulunduğunu ifade ederek, "Kornea naklinde gözün ön kısmında bulunan 0.6 milimetre kalınlığındaki saydam tabakayı alıyoruz. Yani gözün tamamını almıyoruz. Görsel açıdan cenazede hiçbir sorun olmuyor. Vatandaşlarımız bu ön yargıyla olaya yaklaştığı için kornea bağışında çok gerilerdeyiz. Bu aldığımız tabakayı, tabakasında sorun olan ve görme sorunu yaşayan hastalara ameliyatla naklediyoruz. Bunun için kan veya doku uyumu aranmıyor. Nakil yapılan hastalar ise tedavi sürecinin ardından normal hayatlarına kolaylıkla dönebiliyor" şeklinde konuştu.

Kornea nakli yapılan iki hastadan birisi olan emekli Emniyet Müdürü Ömer Güneş, 1994 yılından beri görme sorunu yaşadığını ve birçok hastanede tedavi gördüğünü anlatarak, "Görme bozukluğum nedeniyle emekli olmak zorunda kaldım. Konya'da bu merkezin açıldığını duyunca geldim ve şimdi gayet sağlıklı görebiliyorum. Artık diğer insanlar gibi normal hayatımı sorunsuz yaşayabiliyorum" dedi.

Kornea nakli yapılan diğer hasta Muammer Küçükçerezci ise ameliyat sonrası hiçbir sıkıntı yaşamadığını, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini kaydetti.

KONYA'NIN İLK GÖZ BANKASI AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 13:09:04
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 14:59:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?