2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Konya'nın merkezi yenileniyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'nın 2 bin yıllık merkezi tarihi Bedesten Çarşısı'nda yenileme çalışması başlatıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi Projesi'nin kalbini oluşturan Bedesten Sağlıklaştırma Projesi'ni düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda düzenlenen toplantıda projeyi anlatan Başkan Akyürek, bölgedeki iş yerlerinin yenilenirken Konya tarihinin de canlanacağını söyledi.

Şehrin 2 bin yıllık merkezinin yenileneceğini, bu proje ile Konya'nın yeniden tarihi ile buluşacağını kaydeden Akyürek, "Konya'da son dönemde birçok hizmet yapıldı. Şehir gelişti, güzelleşti, modernleşti, Türkiye'ye örnek oldu ama tarihi kent merkezi arzu ettiğimiz şekilde bir yenilenmeye tabi olmadı. Şimdi, Akçeşme'de başladığımız yenilenme çalışması yeni bir sürece giriyor. Konya ticaretinin kalbi olan Bedesten Çarşısı yeniden eski önemine kavuşuyor" dedi.

ESNAFIN KATMA DEĞERİ YARIM MİLYAR DOLARI BULACAK

Yapılacak yenileme çalışmasıyla ziyaretçi sayısının artacağını, Konya'ya gelen yabancı misafirlerin bölgeye ilgi göstereceğini vurgulayan Akyürek, tarihi 2 bin yıllık geçmişe dayanan Bedesten'in ürettiği katma değerin 150-200 milyon TL'lerden yarım milyar dolarlık rakamlara yükseleceğini ifade etti.

Tarihi kent merkezlerinin bir bütün olarak ele alındığı, restore edildiği şehir sayısının sınırlı olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, "Konya olarak bir ilki başarmış olacağız. Konya'nın tarihi çarşı merkezinin tamamını birden ihale ediyoruz. Projeyi yaparken esnaflara mali bir yük çıkarmamaya çalıştık. Maliyeti belediyemiz tarafından karşılamaya gayret göstereceğiz. Çalışmanın tamamlanmasıyla esnaflarımız bugünkü cirolarının 3-4 katı ciroya ulaşacaklar. Bu yenilenmenin tamamlanmasıyla Konya'da en çok ziyaret edilen alan bu bölge olacak. Gelenler Hazreti Mevlana'nın ziyaret ettiği dükkanları bulacak" şeklinde konuştu.

BEDESTEN SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ

Bedesten Sağlıklaştırma Projesi'nin tamamlanarak ihalesine çıkıldığını vurgulayan Başkan Akyürek, nisan ayında başlaması planlanan çalışmanın 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi Projesi'nin kalbini oluşturan projenin Konya için hayırlı olmasını dileyerek, esnafların, derneğin ve kamuoyunun projeye desteklerinin devamını istedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Bedesten Sağlıklaştırma Projesi, toplam 95 bin metrekarelik alanda yürütülecek. Projenin kapalı mekan alanı toplamı yaklaşık 180 bin metrekare. 66 ada ve 945 parselden oluşan proje kapsamında düzenleme yapılacak alanda 3 adet iç, 4 adet dış cadde bulunuyor. Bölgede 40 adet sokakta 84 sokak cephesi düzenlemesi ile birlikte toplam 2 bin 687 adet dükkan biriminde düzenleme yapılacak. Düzenleme yapılacak yapılar arasında Konya tarihi açısından önem taşıyan Kapu Camii, Aziziye Camii, Bulgur Dede Mescidi, Mecidiye Han, Ahmet Efendi Hamamı, Nakıp Hacı İbrahim Han gibi tescilli yapılar da mevcut.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2012 Pazartesi 16:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?