5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya'nın röntgeni çekiliyor

"Şehrin Tüm Sorunlarına Hakimiz" sloganıyla yola çıkan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in talimatıyla oluşturulan Jeolojik Hizmetler Birimi, şehrin röntgenini çekiyor. Konya, başlatılan çalışmayla ilk defa imara yönelik yer üstü ve yer altı haritalarına kavuşacak.

28 Mart yerel seçimleri öncesi şehrin jeolojik haritalarının yetersizliğine değinen ve bunların çözüme kavuşturulacağı sözünü veren Tahir Akyürek’in Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesinin ardından verdiği talimatla kurulan Jeolojik Hizmetler Birimi, çalışmalarını sürdürüyor.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk’un başkanlığında oluşturulan 4 kişililik jeoloji mühendisleri grubu, 7 aydır şehrin röntgenini çekiyor. Başkanlık Danışmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk, çalışmaları hava şartlarına bağlı olarak sürdürdüklerini, 2005 yılının ilk çeyreğinde sondaj çalışmalarına başlayacaklarını ve kamuoyuna şehrin yer altı haritaları ile birlikte tüm jeoloji haritalarını sunacaklarını söyledi.

Konya’nın her yönüyle jeolojik haritasının profesyonel ekiplerce, son teknoloji kullanılarak hazırlandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "İlimiz, Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan deprem bölgesi haritalarında 4. derece deprem bölgesinde gösterilmiştir" dedi. 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin ülkemiz kamuoyunu özellikle deprem açısından hassaslaştırdığına dikkati çeken Akyürek, "İlimiz yakın civarında ve özelikle (Ilgın-Akşehir hattında) aktif fay hattının olması ve söz konusu bölgelerde oluşan depremlerin, Konya’da hissedilmesi kamuoyunun hassasiyetini artırmıştır" diye konuştu. Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında eski göl kalıntısı olan Konya kapalı havzasında oluşan çökeklerin yatay ve düşey alanda da ani değişiklikler göstermesinin Konya’yı zemin etütleri açısından önemli kılmaktadır. 28 Mart yerel seçimlerinin ardından oluşturduğumuz jeoloji mühendisleri gurubu şehrin jeolojik haritalarının çıkarılması için çalışmalarına başladı. 7 aydır süren çalışmalarımızda önemli mesafeler kat ettik. Bu süre zarfında İller Bankası, MTA, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde bulunan Konya ile ilgili tüm donelere ulaşarak bir merkezde topladık."

Özellikle Zümrüt faciası ve Altınbaşak Apartmanı’nda meydana gelen olumsuz durumların şehrin jeolojik haritalar hususundaki ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduğunu anlatan Akyürek, "Bu durum bizleri daha hızlı çalışmaya itmiştir. Yer altı ve yer üstü jeolojik haritalar şehrin geleceğine ışık tutacak ve sağlıklı yapılaşmayı beraberinde getirecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 15:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?