6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya'nın vergi rekortmeni açıklandı

Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, beyan edilen gelir vergisi matrahları toplamı itibariyle yüzde 19,57 oranında, tahakkuk eden gelir vergisi toplamları itibariyle de yüzde 21,66 oranında bir artış olduğunu söyledi.

Konya Vergi Dairesi'nde düzenlenen Konya vergi rekortmenlerinin açıklandığı toplantıda konuşan Kaynak, gelir vergisi mükellefleri yönünden bir beyan dönemini daha geride kaldığını, pek çok mükellefin 25 Mart Salı günü itibariyle beyanlarını elektronik ortamda ilgili vergi dairelerine gönderdiğini belirtti.

Beyannamelerini bugüne kadar veren ancak eksiklik tespit edilen mükelleflerin 31 Mart akşamına kadar hiçbir cezaya veya faize muhatap olmaksızın eksikliklerini düzeltme haklarına sahip olacağını ifade eden Kaynak, çeşitli gerekçelerle beyannamelerini bugüne kadar veremeyen mükelleflerin de 31 Mart Pazartesi günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri durumunda sadece usulsüzlük cezasına muhatap olacaklarını bildirdi.

Kaynak, geçtiğimiz yıldan bugüne kadar Konya'da beyan edilen gelir vergisi matrahları toplamı itibariyle yüzde 19,57 oranında bir artış olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Tahakkuk eden gelir vergisi toplamları itibariyle de yüzde 21,66 oranında bir artış var. Ancak verilen beyanname sayısı yüzde 1,48 oranında azalmıştır. Sadece kira geliri elde eden mükelleflerimiz yönünde geçtiğimiz yıldan bugüne kadar Konya'da beyan edilen gelir vergisi matrahları toplamı itibariyle yüzde 27,46 oranında, hesaplanan gelir vergisi toplamları itibariyle yüzde 29,64 oranında, toplam beyanname sayısı itibariyle de yüzde 4,09 oranında bir artış yaşanmıştır. Konya geneli gelir vergisi mükellef sayımız 2006 yılı sonu itibariyle 57 bin 830 iken bu sayı 2007 yılı sonu itibariyle 58 bin 845'e ulaşmıştır. Bir kısım mükelleflerimizin Mart ayı sonuna kadar beyanname vermeye devam edecekleri gerçeğinden hareketle, matrah ve beyanlarda yaşanan artışın daha da yükseleceğini düşünmek gerekir.''

-VERGİ REKORTMENLERİ-

Kaynak, yürüttükleri vergiye gönüllü uyum çalışmaları ile vergi indirim günleri başlıklı bilgilendirme çalışmalarının yansıması olarak sadece kira geliri elde eden mükelleflerin beyanlarında genel ortalamanın oldukça üzerinde bir artış yaşandığını bildirdi.

Kaynak, Konya'nın Beyşehir ilçesi Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden Ali Akkanat'ın beyan edilen 2 milyon 286 bin 335 YTL gelir vergisi matrahı ve tahakkuk eden 795 bin 72 YTL vergi tutarı ile Konya'nın gelir vergisi rekortmeni olduğunu belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Selçuklu Vergi Dairesi mükellefinin de beyan edilen 899 bin 515 YTL matrah ve tahakkuk eden 309 bin 685 YTL ile ikinci olduğunu ifade eden Kaynak, Mevlana Vergi Dairesi mükelleflerinden Ahmet Atilla Duruk'un ise beyan edilen 782 bin 142 YTL matrah ve tahakkuk eden 268 bin 604 YTL vergi ile gelir vergisi rekortmenleri sıralamasında üçüncü olduğunu kaydetti.

-''10 DÖNÜM ARAZİSİ OLMAYAN BİR ÇİFTÇİ ÇOCUĞUYUM''-

Toplantıda hazır bulunan vergi rekortmeni Ali Akkanat ise Konya genelinde birinci olduğunu dün öğrendiğini ve haberi aldığında büyük sevinç yaşadığını belirtti.

Kendisinin 10 dönüm arazisi olmayan bir çiftçi çocuğu olduğunu, yatılı okullarda okuyarak ve hiç durmadan çalışarak bugünlere geldiğini anlatan Akkanat, ''Okulu bitirdikten sonra öğretmen oldum. 14 yıl öğretmenlik yaptım. Sonra iş hayatına atıldım. Bugüne kadar hep çalıştım, halen çalışıyorum. Bundan sonra da çalışacağım'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 18:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?