4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konya'nın yeni hedefi

Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) Konya Bölge Müdürü Ali Rıza Demirci, 2006 yılı içinde Seydişehir ve Tuzlukçu'da açtıkları kuyularda ısı ve debisi oldukça iyi jeotermal kaynaklara rastladıklarını belirterek, uygun bir işletmeyle Konya'nın Türkiye'nin önemli kaplıca merkezlerinden birisi olabileceğini söyledi. 

MTA'nın Konya'da yaptığı jeotermal çalışmalar hakkında bilgi veren MTA Konya Bölge Müdürü Ali Rıza Demirci, 3 yıldır Konya'nın çeşitli yerlerinde sondaj çalışmaları yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, "Konya'yı bir bölge değil bir havza olarak ele aldık. Şu an MTA Enerji Dairesi'nin bütçesinin 1/3'ü Konya'daki çalışmalara aktarılıyor. Bu yıl içinde Seydişehir Kavak bölgesinde 2 yeni sondaj kuyusu açtık. 28 Nisan 2006'da açmaya başladığımız Konya Seydişehir Kavak (KSK) 1 kuyumuzdaki çalışmalar 10 Temmuz itibariyle sona erdi. Bu kuyumuzdan 38.6 derecelik ısı ve saniyede 100 litrelik bir debi elde ettik. 10 Temmuz'da sondaj çalışmasına başladığımız KSK 2 kuyumuzda ise 14 Eylül itibariyle çalışmalarımız sona erdi. Bu kuyumuzdan ise 43.3 santigrat derecelik bir ısı ve saniyede 40 litrelik bir debi elde ettik. Son olarak ise Tuzlukçu bölgemizde bir kuyumuz var. Birkaç güne kadar sondajı bitecek olan bu kuyumuzdan da çok iyi bir verim alacağımızı tahmin ediyoruz" dedi. 

Konya'daki jeotermal kaynağın oldukça iyi bir seviyede olduğunu da dile getiren Ali Rıza Demirci, "Önümüzdeki yıl çalışmalarımızı Cihanbeyli tarafında belirlediğimiz 65 noktada sürdüreceğiz. Belki ilerleyen günlerde bu bölgedeki çalışmaları Karapınar istikametine kaydırabiliriz. İyi sonuçlar elde edersek Konya, jeotermal bakımdan Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri haline gelecek" şeklinde konuştu. 

Çıkarılan jeotermal suyun çeşitli alanlarda kullanılacağını da ifade eden Demirci, "Öncelikli olarak bu sular kaplıca turizminde kullanılacak. Tarımda ise sera bitkisi yetiştiriciliğinde kullanılabilir. Türkiye'de kaplıca turizmi oldukça gelişmiş bir seviyede. İyi bir işletmecilik ile Konya Türkiye'nin kaplıca turizmi merkezlerinden biri haline gelebilir. Ayrıca seracılık da iyi kazanç getiren bir sektör. Bugün 100 dönüm arpadan elde ettiğiniz parayı 4 dönüm seradan daha rahat kazanabiliyorsunuz. Seracılık ilmi olarak yapılırsa o bölgeye önemli bir getiri sağlar. Konya'nın bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi gerekir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 13:47:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?