6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya'ya su eserleri müzesi kuruluyor

Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ), sürahi, kemer, tas, testi, sayaç gibi suyla ilgili yüzlerce eserin sergileneceği müze için proje hazırladı. Meram'da 650 bin metrekarelik alanda kurulacak müzenin yapımına 2009 yılında başlanacağı ve bir yıl içerisinde tamamlanacaı belirtildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne kültür değerlerinin yaşatılması ve geleceğe aktarılması için su eserleri müzesi kurmak istediklerini söyledi.

Bu çerçevede proje çalışmalarına başladıklarını ifade eden Akyürek,"Müze kurulması noktasında son aşamaya geldik. Konya'nın su kaynağı olan merkez Meram ilçesindeki, Meram Çayı kenarında 650 bin metre karelik çok geniş bir alana yapacağımız Su Eserleri Müzesi, Türkiye'de bir ilk olma özelliğine de sahipolacak" dedi.

ESERLER TÜM TÜRKİYE'DEN TOPLANIYOR

Müzede su dolapları (su değirmeni), su kemerleri, çıkrıklı kuyu, taslar,su testisi, bakır sürahi, bakır ibrik, kazan, güğüm, su sayaçları gibi su ileilgili yüzlerce eserin sergileneceğini belirten Akyürek, şu bilgileri verdi: "Halen müzede sergilenecek eserlerin temini için yürüttüğümüz çalışmalarsürüyor. Müzede içinde çeşit çeşit balıkların bulunduğu akvaryumlar da yeralacak. Ayrıca, Altınapa Barajı'ndaki eski bir hanın da maketi bulunacak. KOSKİ olarak bizim depomuzda Cumhuriyet'in ilk dönemlerinden kalma sayaçlar ve diğerbazı cihazlar var, bunları da sergileyeceğiz. Müzede sergilenecek eserler sadece Konya'da değil Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanıyor. Bunların dışında müzeiçinde su kütüphanesi, sergi ve toplantı salonları bulunacak."

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

Doğal görünümlü şelale yapılmasının da planlandığı müzenin, çevre ve turizme yönelik yeni açılımlar sergileyerek doğal ortamda su kültürüne, kentkimliğine ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağını dile getiren Akyürek, "Su eserleri müzesi, yalın bir müze olmaktan çok doğal, çevreyle uyumlu, kentiçerisinde yaşayan bireylerin sosyo ekonomik yapı ve ihtiyaçlarını da dikkatealan farklı yaş ve kültürlere hitap edecek imkanları içeren su öğeleri, dekoratifve nostaljik su objelerinin sergilendiği, herkesin ziyaret edeceği kültürel birodak noktası olacak" diye konuştu.

BİR YIL İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Müze sayesinde Konya'yı ziyarete gelenlerin, Anadolu'daki su medeniyetinin izlerini de görme imkanı bulacağını ifade eden Akyürek, küreselısınmanın etkisinin daha da arttığı, suyun daha da önemli hale geldiği buyüzyılda, yapılacak müzenin insanlara suyun önemini daha iyi anlatacağınainandığını bildirdi. Akyürek, 2009 yılında yılında başlanacak inşaatın 1 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 17:46:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?