6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kriz, işsizliği arttırdı!

Konya'da, Konya Valiliği öncülüğünde istihdamın geliştirilmesi ve işsizliği önleyici tedbirlerin alınması amacıyla "İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu" toplantısı yapıldı.

Bera Otel'de Vali Osman Aydın başkanlığında toplanan kurula Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILA) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe ile kurum müdürleri, oda ve sendika temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Aydın, düzenlenen bu toplantıyla istihdama yönelik alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağını belirterek, "Yapılan düzenlemeyle her ilde yapılan bu toplantılar, yerel bazda istihdam için neler yapılabiliri masaya yatırarak, çözüm arayacak. Bu konuda projeler hazırlanıp kurum ve kuruluş temsilcilerine sunulacak. Ayrıca yerel bazda piyasa analizi yapıp hangi dallarda elemana daha çok ihtiyaç var bu belirlenecek" dedi.

EKONOMİK KRİZ, İŞSİZLİĞİN ARTMASINA YOL AÇTI

Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerinin seçilmesinin ardından söz alan İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, küresel ekonomik krizin Türkiye'de işsizliği arttırdığını belirterek, "2 ay önce kurumumuza 59 bin kişi işini kaybettiği gerekçesiyle başvururken, geçen ay bu rakam 49 bin oldu. Bu ayın ilk 12 gününde ise 30 bin vatandaşımız işini kaybettiği için kurumumuza gelerek başvuruda bulundu. Kriz özellikle otomotiv, makine ve tekstil sektörünü vurdu. Bu sıkıntıyı minimize etmek amacıyla geçtiğimiz aylarda bazı önemli tedbirler alındı. 5763 sayılı yasayla istihdamın teşviki açısından önemli düzenlemeler yapıldı. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye çapında 150 bin şirkete hangi nitelikte elemana ihtiyaç duyduklarına dair anketler gönderdik. Bunlardan 75 bininden cevapları aldık. Sadece il bazında değil uluslararası kaynakları da kullanıyoruz. Güneydoğu Anadolu Projesi ile ilgili 37 milyon Euro'luk projeleri hayata geçirdik" şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK ORANI 1.2 ORANINDA ARTTI

İşsizliğin Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yüzde 1.2 oranında arttığını da kaydeden Namık Ata, "Özellikle gençlerde ve kadınlarda bu oran daha fazla. Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 21.5 iken Türkiye'de her 4 kadından birisi işsiz. Ancak yapılan çalışmalar neticesi geçtiğimiz yıllarda 635 bin kişiye istihdam sağlama olanağı bulduk. Gençler ve kadınların işsizliği, ki bu ülkemizin yumuşak karnıdır, bunun önüne geçmek amacıyla birçok projeyi önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 17:47:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?