6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kriz, spot piyasasını da vurdu!

Ekonomik kriz nedeniyle durgunluk spot piyasasını da olumsuz etkiledi. Bayi fiyatının altında olduğu için rağbet gören spot mallar, spotçuların elinde kaldı.

Konya'da 40 yıldır spotçuluk yapan Süleyman Dikili, ekonomik durgunluğun kendilerini de olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Ben bu işi babamdan devraldım ve 40 yıldır spot mal alım satımı yapıyorum. Bu 40 yıl içinde bir çok kez ekonomik krizler yaşandı ancak bu son yaşadığımız kadar kötü etkilendiğimi hatırlamıyorum. 2001 krizinde bile spot piyasası oldukça canlıydı ve hızlıydı. Bu yıl ise satışlarımız birden durdu. 20 gündür siftahsız dükkanımı açıp kapatıyorum" dedi.

İnsanların eskiden bayi fiyatına göre daha ucuz ve garantili olduğu için spot mallara yoğun ilgi gösterdiğini de ifade eden Süleyman Dikili, "Özellikle düğün dönemlerinde piyasamız oldukça açılırdı. Evine yeni beyaz eşya almak isteyen çiftler bayilerden çok spotçulara gelirdi. Çünkü bizdeki mallar hem bayi fiyatına göre daha ucuz, hem de aynı bayi garantisini bizde veriyoruz. Ancak bu dönem oldukça sönük geçti. İnsanların ya elinde parası yok, ya da harcamak istemiyor. Şu an telefon faturalarımı bile ödeyemez duruma geldim. Umarım kısa zamanda bu durgunluk açılır" şeklinde konuştu.

Ekonomik durgunluktan kendilerinin kadar beyaz eşya bayilerinin de etkilendiğini ifade eden Dikili, "Firmalar, stoklarındaki malı eritmek için vergi indirimi ve kredi kartına uzun taksitler gibi kampanyalar düzenlemesine rağmen onlarda bizler gibi krizden etkilenmiş durumda. Bazı beyaz eşya bayilerinin ellerindeki malı peşin paraya çevirmek için, kendisine geliş fiyatına spotçulara sattıklarını biliyorum. Hatta İstanbul gibi yerlerde spotçu spotçu dolaşıp fiyat araştırması yapan beyaz eşya bayileri olduğunu duydum. Ancak bu malları alan spotçular da satamadığı için stokları gün geçtikçe şişiyor. Onlarda aldığından daha da aşağı bir fiyata mallarını satmak zorunda kalıyor. Alınacak tedbirlerle bu krizin en kısa sürede aşılmasını umuyoruz" şeklinde ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 12:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?