6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kriz ayakkabı sektörünü de vurdu

Piyasalarda yaşanan durgunluk ayakkabı sektörünü etkiledi.

Konya'da toptan ve perakende ayakkabı satışı yapan bir firmanın yetkilisi olan Mehmet Dölek, geçen yaz sezonlarında sektör firmalarının yeni model ve renkte ayakkabıları piyasaya sunabildiğini belirterek, "Bu yıl ise firmalar daha çok satabileceği modelleri ve elindeki malları satmaya yönelmiş durumda. Kimse yeni bir model çıkarıp riske girmiyor. Eski sezonlarda firmalar bu riske girebiliyor ve çoğunlukla da iyi para kazanabiliyorlardı. Normalde yaz sezonunun kıpırtıları Şubat, Mart gibi hissedilirken bu yıl hiç kıpırtı olmadı. Bu nedenle firmalar kendilerini riske atamıyor" dedi.

DURGUNLUK VE ÇİN TEHDİDİ SEKTÖRÜ KAMÇILADI

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ise, firmaların model ve renklerde büyük değişiklik yerine küçük değişiklikler yaparak piyasaya sürmeyi tercih ettiğini dile getirdi. Bu yıl firmaların model ve renklerde çok değişikliğe gitmeye yanaşmadığını anlatan Uzman, şöyle konuştu: "Daha çok küçük değişiklik yaptıkları modelleri piyasaya sürmeyi tercih ediyorlar. Bu nedenle bu yaz ayakkabı modasında fazla bir değişiklik yok."

Uzman, ekonomik durgunluk ve Çin tehdidinin sektörde olumsuz hava estirmesine rağmen olumlu etkileri de olduğunu söyledi.

Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz malın sektöre büyük darbe vurduğunu anlatan Uzman, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, 2008'den bugüne bu etki giderek azaldı. Ekonomik durgunluk ve Çin tehdidi adeta iç piyasadaki firmaları tetikledi. Firmalar bu durgunluğu atlatabilmek ve daha fazla mal satabilmek için daha kaliteli daha sağlam ve daha bol çeşit ve renk seçeneğine sahip ürün üretmeye başladı. Bu da Çin, Uzakdoğu, Ortadoğu ve Afrika'ya fason ayakkabı üreten firmaların iç piyasaya yönelmesini sağladı. İçpiyasada ise özellikle Konya'nın İstanbul ve Ankara'dan daha az maliyetle, daha kaliteli mal üretmesi, büyük firmaların gözünü Konya'ya dikmesine yol açtı. En son dünyanın sayılı ayakkabı firmalarından Polaris ve Flo grubu fuar nedeniyle Konya'ya gelerek ayakkabı üreten firmalarla görüşmeler yapıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 11:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?