6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

KTB'den süne uyarısı!

KTB'DEN SÜNE MÜCADELESİ UYARISI

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, süne ile biyolojik ve kimyasal mücadele zamanının başladığını belirterek, çiftçileri süneyle mücadele konusunda uyardı.

Hububatta verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurun süne tarafından verilen emgi zararı olduğunu belirten Kaleli, "Verimin yanında, bölgenin ihtiyacı olan kaliteli buğday için de süne mücadelesi önemli bir yer tutuyor. Hububat, bölge çiftçimizin ana geçim kaynaklarından olup, verimi ve kalitesi çiftçimizi doğrudan etkilemektedir. Bunun için çiftçilerimizin süne ile mücadelede daha hassas davranmaları gerekir. Sünenin zararından kurtulabilmek için zamanında ve toplu mücadele yapılması gerekmektedir. Süne ile olan biyolojik mücadelemizi yapmıştık. Bunun yanında ilaçlı mücadele için de zaman gelmiştir. İlaçlı mücadeleye karar verilen yerlerde süne mücadelesinin 5 gün gibi kısa bir zamanda bitirilmesi gerekmektedir. Çünkü geciken mücadelede emgi zararı oluşabilecektir. Bu zarardan kurtulmak da toplu mücadele yapılmasıyla etkili olacaktır" dedi.

GELİR KAYBINA UĞRAMAMAK İÇİN MÜCADELE EDİLMELİ

Süne ile kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların devlet tarafından verildiğini dile getiren Kaleli, "Tarım İl Müdürlüğü tarafından ilaçlama alanını gösteren krokiler köy içinde çiftçimizin görebileceği yerlere asılmaktadır. İlaçlamaların uygun zaman ve uygun yer aletiyle, belirtilen dozlarda yapılması mücadelenin başarısı için önemlidir. Mücadelenin tarla pülverizatörleri ile yapılması gerekli olup, mücadele aleti temininde güçlük çeken çitçilerimize ilaçlama yapmak üzere alet yardımı Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Çiftçilerimizin ilaçlama kararı alınan yerlerde kararlı davranıp tarlasında süne ilaçlamasını yapmalarını istiyoruz. Mücadele yapılmadığında gelecek yıllarda zararın büyüyerek artacağı unutulmamalıdır. Kalitesiz buğday hasat ederek satışta gelir kaybına uğramamak için çitçilerimizi süneye karşı mücadele etmeye ve hasat zamanı gelen buğdaylarını geciktirmeden hasadını yapmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

KTB'DEN SÜNE MÜCADELESİ UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2010 Çarşamba 11:26:01
Güncelleme :2 Haziran 2010 Çarşamba 11:35:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?