6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

KTO Meclis Toplantısı yapıldı

Konya Ticaret Odası'nın (KTO) Haziran ayı Meclis Toplantısı yapılırken, toplantıda Çinli bir firmanın Konya'da kurmayı planladığı otomobil fabrikası gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bakanlar ve iş adamlarıyla birlikte Çin'e yapılan seyahate katılan KTO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Üzülmez, burada gündeme gelen otomobil fabrikası konusunda ayrıntıları meclis üyeleriyle paylaştı.

Çin seyahati sırasında gündeme gelen ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından kamuoyuna duyurulan otomobil fabrikasının Konya'ya kazandırılması için uzunca bir süredir çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Üzülmez, “Konya'ya otomobil fabrikası kazandırılması için TOBB Başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu da bizimle birlikte hareket ediyor. Çin'de fabrikanın Konya'ya kazandırılması için ortaya koyduğumuz tavır, ücretsiz yer temini dahil, altyapı yeterliliği, otomotiv yan sanayi konusunda Konya'nın bilgi birikimi, yetişmiş eleman gibi avantajlarımızı çok iyi anlattık. Böyle bir yatırım için her türlü konuda yardımcı olacağımızı ifade ettik. Ümit ediyorum ki, Türkiye'de ve özellikle Konya'ya bir otomobil fabrikası kazandırılması için atılan adım göz önüne alındığında Çin seyahatinin son derece verimli geçtiğini düşünüyorum” dedi.

Çin denilince akla ucuz ithalatın geldiğini, bunun da son derece yanlış olduğunu kaydeden Üzülmez; “Bizde maalesef Çin'den ucuz ithalat yapıp, köşe dönmenin hesabı yapılıyor. Çin'e böyle bakmamamız gerekiyor. Çin 1.5 milyar nüfusu olan bir ülkedir. Sadece bir eyaletin nüfusu 70 milyondur. Biz buraya ne kadar ihracat yapabiliriz. Çin'de yatırım yaptığımız taktirde hangi alanlara hitap edebiliriz düşüncesinde olmalıyız. Çin'den çok daha fazla mal alma yerine, Çin'e mal satma, Çinlileri Türkiye'ye yatırım yapmaya ikna ettiğimiz zaman hedefimize ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Başkan Üzülmez, Konya'nın tarihinde ilk defa kapsamlı bir teşvik kapsamı içinde olduğunu ifade ederek, buna rağmen eksiklerin olduğunu, plastik ve kauçuk sektörü, mobilya imalatı, metal eşya imalatı, yumurta üretimi, tohumculuk, metal döküm sanayi, metalik olmayan mineral ürünler imalatının da teşvik kapsamında olması gerektiğini söyledi. Üzülmez, bu yöndeki taleplerini ilgili bakanlığa ilettiklerini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 17:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?