6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

KTO'dan 2008 yılı değerlendirmesi

Konya Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, 2008 yılında siyasi istikrarsızlık ve kriz olmasına rağmen, Türk ekonomisinin birkaç yıl öncesine göre sağlam bir zemine oturduğunu belirterek, "Fakat bu olumsuz durum ile birlikte ekonomik performansımız ve dayanıklılığımız birkaç yıl öncesine göre daha sağlamdır" dedi.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, 2008 yılını değerlendirdiği basın açıklamasında, dünyada yaşanan finansal krize ve bu krizin etkilerine dikkat çekti.

Finansal krizin ekonomilerin büyüme rakamlarında kendisini gösterdiğini, son büyüme rakamlarında görüldüğü gibi gelişmiş ekonomilerin büyüme oranlarında düşüşler yaşanırken, gelişmekte olan ülkelerde daha az düşüş yaşanarak daha büyük büyüme rakamlarının elde edildiğini anımsatan Üzülmez, "Ekonomiler önümüzdeki süreçte toparlanmaya başlayacaktır. Ancak bu kolay ve çabuk olmayacaktır. 2009 yılında dünyanın itici gücü konumuna gelişmekte olan ülkeler geçecektir. Yüksek büyüme rakamları veren bu ekonomiler artan durgunluk kaygılarına karşın gelişimlerini sürdüreceklerdir. Ülkemizde 2008 yılında işleyen bir piyasa ekonomisinin varlığı piyasa güçleri ile baş edebilme kapasitemizi daha da artırmıştır. Öyle gözüküyor ki, ülkemizde 2009'un kışı da bir hayli sert geçecektir. Bu dönemdeki büyümenin yavaşlamasının temel nedeni, toplam talepte azalma ve tarım sektörünün küçülmesi ve tabi ki krizdir. 2008 yılında büyüme rakamlarının düşmesiyle ekonomik büyüme de yavaşlamıştır. 2008 yılında siyasi istikrarsızlık ve kriz olmasına rağmen, ekonomimiz birkaç yıl öncesine göre sağlam bir zemine oturmuştur. Fakat bu olumsuz durum ile birlikte ekonomik performansımız ve dayanıklılığımız birkaç yıl öncesine göre daha sağlamdır" diye konuştu.

2009 yılı beklentilerini anlatan Hüseyin Üzülmez, küresel ekonominin küçüldüğü ve dünya konjonktürünün daraldığı bir döneme girildiğini, işveren ile işçilerin tasarrufa gitmesi halinde milli gelirin azalabileceğini hatırlattı. Üzülmez, "Bardağın bir de dolu tarafı bulunmaktadır. Türkiye, bu krize, güçlü bir kamu maliyesi, sağlıklı bir bankacılık sektörü ve etkili bir kurumsal denetim-düzenleme çerçevesiyle yakalanmıştır. Bu sayede, 1994'de ve 2001'de yaşadığımız gibi bir olumsuz durum ortaya çıkmamıştır. O halde ilk ödevimiz, bu güçlü yanlarımızı muhafaza etmek olmalıdır. İkinci olarak, üretim, istihdam ve döviz kazanma kapasitemizi bu dönemde mutlaka korumalıyız. Zira küresel ekonomideki yangın söndüğünde, her şey kaldığı yerden devam edecektir. O halde bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatmalı ve küresel yarışa en güçlü şekilde devam etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Hüseyin Üzülmez, 2008 yılını KTO olarak hizmetlerle dolu bir yıl olarak geride bıraktıklarını, temeli atılan KTO-Karatay Üniversitesi'nin açılmasıyla çalışmalarının taçlanacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 12:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?