7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Kubadabad kazılarında 30. yıl

KUBADABAD SARAYI KAZILARINDA 30. YIL

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gölyaka beldesinde, Beyşehir Gölü kıyısında bulunan tarihi Kubadabad Sarayında bu yıl kazı çalışmaları yine devam edecek.

Kazı Başkanı 18 Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık, bu yıl bölgedeki kazı çalışmalarının 30'ncusunun yapılacağını söyledi. Temmuz ayında başlayacak çalışmaların tahsis edilen ödenek doğrultusunda sürdürüleceğini belirten Arık, geçtiğimiz yıl bölgede yapılan çalışmalar sonunda çok sayıda cam buluntularla birlikte saray şantiyesinin de ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Kubadabad Sarayının bugün, günümüze kalan Türk-İslam dünyasında kazısı yapılan tek Selçuklu Sarayı olduğunu hatırlatarak önemine dikkat çeken Arık, Türkiye toprakları altında birçok saray olmasına rağmen henüz kazı çalışması yapılamadığı için gün yüzüne çıkarılamadığını bildirdi. Prof. Dr. Arık, bu sarayın sadece Türk-İslam dünyasında değil, bütün dünya ve saray sanatı için İslam dünyasındaki önemi bakımından da yine tek olarak ilgi çektiğini vurguladı.

Yapılan kazı çalışmalarında ayrılan ödeneklerin yeterli gelmediğini dile getiren kazı başkanı Arık, Kubadabad Sarayının 'Milli Saray'lar içine alınması için yaptığı girişimlerden henüz bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Arık, "Bu doğrultuda meclise bir rapor vermiştim. Konya milletvekilleri ve genel sekreter birtakım çalışmalar yapacaklarını söylediler ama bugüne kadar bir seneden fazla oluyor, fazla bir şey olmadı. Buna rağmen en azından maddi destekleme yapabilirler. Kültür ve Turizm İl Müdürümüz ile müzeler müdürümüzün Kubadabad sarayları konusunda büyük desteğini görüyorum. Bu da bizim için çok önemli" dedi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, tarihi saray konusunda, 25 Mayıs'ta rölöve ve restorasyon çalışması için ihaleye çıkılacağını, bu yıl kazıların 30'ncu yılı münasebetiyle bir takım etkinliklerin arzu edildiğini, netleştiği zaman kamuoyu ile paylaşabileceklerini söyledi. Çıpan, bir yandan kazı çalışmaları yapılırken, diğer yandan rölöve ve restorasyon projesi kapsamında farklı bir değerlendirmelerin yapılacağını kaydederek, "Bu projeye bağlı olarak daha sonra imalat gerçekleştirilecek, önce proje hazırlanacak, kurula sunulacak, daha sonra da uygulama yapılacak" dedi.

Proje çalışmalarından sonra tarihi mekanda nasıl bir ihya, yani yeniden yapılandırma çalışması gerçekleştirilebilir, bunun ortaya çıkacağını da anlatan Çıpan, "Buna bağlık olarak da işlem yapılacak. Bizim gönlümüzden geçen önce binaların olabildiğince tamamlanması, tamamlanamayacak durumda olanların korumaya alınması ve çevre düzenlemesi yapılmak suretiyle mekanın turizme kazandırılmasıdır. Buranın milli saray olması için teşebbüs var. Umuyoruz ki, ilerleyen dönemde bu gerçekleşir, temaslar devam ediyor" şeklinde konuştu.

KUBADABAD SARAYI KAZILARINDA 30. YIL
KUBADABAD SARAYI KAZILARINDA 30. YIL
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2010 Cumartesi 11:13:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?