6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Küçük Simge'nin organları umut oldu

Konya'da geçirdiği trafik kazası sonucu 4 gündür yoğun bakımda kalan 13 yaşındaki Simge'nin beyin ölümü gerçekleşince ailesi organlarını bağışladı. Simge'den alınan kalp, akciğer, karaciğer ve iki böbrek 5 kişiye nakledilmek üzere gönderildi.

4 gün önce merkez Selçuklu ilçesi Beyşehir Çevre yolundan karşıdan karşıya geçmeye çalışan 13 yaşındaki Simge Nur Etçi'ye otomobil çarptı. Kazada ağır yaralanan kız çocuğunun yapılan tüm müdahalelere rağmen dün gece beyin ölümü gerçekleşti. Konya Meram Araştırma ve Uygulama Hastanesi doktorları, Simge'nin ailesiyle görüşerek organlarının bağışlanmasını sağladı.

Gece saatlerinde Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında 10
kişilik bir ekip, Simge'nin organlarının alınması için operasyona başladı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından alınan organlardan kalp Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'ne, böbrek Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, akciğer ise İstanbul Süreyya Paşa Hastanesi'ndeki hastalara nakledilmek üzere özel uçakla gönderildi. Bir böbrek ile karaciğer ise Antalya Akdeniz Hastanesi'ndeki hastalara nakledilmek üzere ambulansla gönderildi.

Üzücü bir kaza sonrasında 13 yaşındaki Simge'nin beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten SÜ Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, "Simge'nin organlarını ailesi bağışlayarak 5 hastanın sevinmesini sağladı. Yapılan operasyon sonucunda Simge'den alınan organlar Ankara, İstanbul ve Antalya'daki hastalara nakledilmek üzere gönderildi. Konya'da geçtiğimiz yıl içerisinde 7 organ bağışı olmuştu, bu yılın ilk iki ayında ise 8 organ bağışı oldu. Konya bu konuda çok duyarlı hale geldi.

Ülkemizde yılda 2 bin hastaya böbrek nakli yapılıyor. Bir diyaliz hastasının yıllık masrafı 24 bin dolar, 40 bin diyaliz hastası olduğuna göre, bu ekonomiye de etkiliyor. Bağışların artarak devam etmesi hem nakil yapılan hastaların rahat bir yaşam sürmesini ve ülkemizin de ekonomisini etkileyecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 11:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FAHRİYE IP: 88.254.20.xxx Tarih : 11.03.2009 18:57:10

ONDANDA BU BEKLENİRDİ  BİR ARKADAŞI