6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kuraklık sempozyumu yapıldı

Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından "1. Ulusal Kuraklık ve Çölleşme" sempozyumu düzenlendi.

Rixos Otel'de düzenlenen sempozyuma Konya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Çetin Palta, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Çetin Palta, küresel ısınma, kuraklık ve çölleşmenin en önemli sorunların başında geldiğini belirterek, "Bölgede kuraklık ve suya aşırı talep nedeni ile Konya'daki barajların seviyesi 2008 yılında son 72 yılın en düşük seviyesine indi. Tarımsal üretimde yanlış sulama ve yetiştirme uygulamaları ülkemizde çölleşme etkilerinin artmasına, doğal dengenin her geçen gün insan aleyhine bozulmasına sebep olmaktadır. Küresel ısınmanın etkileri ülkemizde, özellikle de bölgemizde daha fazla ortaya çıkmaktadır. Son yıllardaki yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 10,9 oranında azalmıştır.

Ülkemiz 2006-2007 üretim döneminde normal yıllardan yüzde 15 daha az yağış almıştır. Bölgeler itibariyle Konya ilinin de içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgesi, yüzde 20 oranında en az yağış alan bölgeler içerisinde yer almıştır. Yaşanan süreç bölgemizdeki sorunun, kuraklık ve susuzluk olmaktan çıkıp hızla 'çölleşme' sorunu haline geldiğini işaret etmektedir" dedi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş dünyanın en büyük sorunu olan kuraklığı tartışmak için burada olduklarını belirterek, "Gönlüm isterdi ki böyle bir toplantı hiç yapılmasın. Gönlüm istiyor ki bu tür toplantıların sonuncusunu da görelim. Anadolu toprakları binlerce yıldır çok hoyratça kullanılmış. Üzerinde yaşayan canlıları besleyemeyecek duruma gelmiş. Biz vakıf olarak her şeyle ilgileniyoruz. TEMA Vakfı olarak bir seferberlik ilan ettik. Artık toprak bize yardım etmemizi söylüyor.Erozyona uğramış beyinlerin toprakları da erozyona uğruyor. Artık çekişmeleri ve iç kavgaları bırakmalıyız" şeklinde konuştu.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, Konya'da 1 yıl içinde 3. ulusal sempozyumu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Küresel ısınmanın etkileri sonucu Konya'da, Türkiye ve Dünya için neler yapılabileceğimizi araştırdık. Biz tarım ile tarımsal faaliyetleri tanımlarken en kısa sürede en verimli ürünü elde etmek gerekir diye tanımlarız. Artık buna sürdürebilirliliği de eklemek gerekir. Tarımsal faaliyetlerde sadece bugünü düşünür yarını yabana atarsak kalite unsuru da kalmayacaktır. Bunun önüne geçmek de toprağı uzun vadede korumakla olur" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanefi Avcı ise, Türkiye'de çölleşme ve kuraklığın birbiri ile kardeş iki kelime haline geldiğini belirterek, "Türkiye çölleşme tehlikesi altındadır. Toprakların erozyonla yok olması çölleşmenin tek nedeni değildir. Çölleşme toprak veriminin azalmasıdır. Verimin azalmasına engel olmak için orman ağacı ihtiyacının karşılanmasında elimizden geleni yapmaktayız. Bu çalışma kapsamında Türkiye'de 2008 yılında 460 bin hektar alana 305 milyon fidan diktik. Bu tür çalışmalarımız artarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak da, küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliğinin bazı ülkelerde kuraklığa, bazı ülkelerde de sel felaketlerinin yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekerek, "Yapılan araştırma ve senaryolara göre, Akdeniz iklim kuşağındaki Türkiye de kuraklıktan etkilenen ülkeler konumundadır. Yaptığımız saha çalışmaları ile gerçekleri görerek, bu gördüklerimizi kamuoyu ile paylaşarak önlemler almalıyız" dedi.

Konuşmaların ardından sempozyuma katkısı olan kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara protokol üyeleri tarafından plaket verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 17:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?