6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kurban keserken dikkat!

KURBAN KESERKEN DİKKATLİ OLUN

Uzmanlar Kurban Bayramı'nda ehil olmayan kişilerin kurban keserken oluşan yaralanmaların ciddi his kayıpları ve ölüme kadar gidebileceği konusunda uyarıyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil ve İlkyardım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Başer Cander, Kurban Bayramı'nın özellikle ilk iki gününde kurban keserken kendini yaralayan insanların kendilerine sıklıkla başvurduğunu belirterek, "Bu her bayram dünyada sadece bizde yaşanan bir olaydır. Deneyimli olmayan insanların kurbanlık kesmeye çalışması sonucu gerek bıçak ve benzeri aletlerle oluşan yaralanmalar ya da hayvanı yatırmak isterken zorlama sonucu oluşan kırık ve çıkıklar hastanemize en çok yapılan

başvurular arasında. Bu yaralanmalardan özellikle bıçak veya benzeri kesici aletlerle oluşan yaralanmalar çok ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Çoğunlukla yumuşak doku kesiği, tendom kesilmesi, damarın kesilmesi bu tür olaylarda en sık görülen sıkıntılardır" dedi.

 YAPILAN YANLIŞLAR ÖLÜME GÖTÜREBİLİYOR

Bu yaralanmaların ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Başer Cander, "Bu kesilerin bir çoğu ayakta yaptığımız basit tedavilerle kapanabiliyor. Ancak bazı durumlarda oluşan ciddi kesikler veya yaralanmalar duyu kayıplarına, damar kesilmelerine hatta daha ileri boyutta can kayıplarına bile neden olabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız eğer yeterince deneyimli değillerse kurban kesimini profesyonel insanlara devretmeli ve kendileri karışmamalıdır. Çünkü oluşabilecek yaralanmalar çok ciddi boyutlara varabiliyor" şeklinde konuştu.

YARANIN TEMİZ TUTULMASI ŞART

Bu tür yaralanmalarda ilk yardımın önemli olduğunu dile getiren Başer Cander şöyle devam etti:

"Bu tür yaralanmalarda ilk dikkat edilecek konu yaranın temiz tutulmasıdır. Kesinlikle yaranın dış yüzeylerle teması kesilmeli ve temiz bir pamuk veya gazlı bezle üzeri kapatılmalıdır. Kanama varsa yaranın üzerine bastırılmalı ve kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Eğer yara ciddiyse ve kanama durdurulamıyorsa yara üzerine yapılan baskı artırılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ancak halk arasında yaranın üzerine et ve benzeri başka şeyler konulması gibi inanışlar var. Bunlar kesinlikle

yanlış. Bu tür hareketler yaranın mikrop kapmasına ve ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2009 Salı 10:13:04
Güncelleme :24 Kasım 2009 Salı 11:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?