7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Küresel ısınma meyveciliği vuruyor

Konya Ovası'nda yer altı sularındaki azalmaya bağlı sulardaki tuzlanma, yumuşak çekirdekli elma ve armut gibi meyve ağaçlarını kurutuyor.

Konya Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı, Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapalı havza özelliği gösteren karasal iklime sahip yerlerde, doğal olarak tatlı su kaynaklarının yanında tuzlu suyun da bulunduğunu, Konya Ovası'nın da tuzlu suyun bulunduğu yerlerden biri olduğunu anlattı.

Ayan, bir yerden tatlı suyun çekilip tüketilmesi durumunda yerini tuzlu suyun doldurduğunu, yer altı sularının son dönemde önemli oranda aşağı çekildiği Konya'da da benzer bir durumun yaşanmaya başladığını anlattı.

Bu durumun ilk net etkisini meyvecilikte gösterdiğini vurgulayan Ayan, şunları kaydetti:

''Konya Ovası'nda yer altı sularındaki azalmaya bağlı belli yerlerdeki kuyularda yoğun şekilde tuzlanma görülüyor. Kayısı, erik, badem gibi sert çekirdeklileri daha az etkileyen bu tuzlu su, özellikle kentin doğu kısmındaki çoraklaşmaya daha meyilli arazi yapısına sahip tarım alanlarında, yumuşak çekirdekli elma ve armut gibi meyve ağaçlarını kurutuyor. Çiftçiler, kuruyan ve artık verim alamadıkları meyve ağaçlarını söküyor, sebze yetiştirmekten başka alternatifleri kalmıyor.''

Ayan, tatlı su miktarındaki azalmanın bölgede meyveciliği giderek daha da zora sokacağını tahmin ettiklerini belirterek, ''Şuan tüm çiftçilere hep bodur meyveciliği öneriyoruz. Ancak bodur ağaçların kökleri yukarıda olduğu için bol miktarda tatlı suya ihtiyaç duymaktadır. Bir süre sonra, su bulamayacağımız için bodur meyveciliği terk edip eski yüksek gövdeli, az su isteyen, derin köklere sahip klasik meyve ağaçlarına bile dönebiliriz'' diye konuştu.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara ise halen Konya Ovası'nda kaçak kuyular açıldığını, yoğun su israfına neden olan salma sulamanın kullanılmaya devam edildiğini belirtti.

Küresel ısınmaya bağlı yağışların azalmasının da etkisiyle yer altı su rezervinin tehlikeli şekilde azaldığını belirten Pınarkara, şunları kaydetti:

''Kentin kuzeyinde yer alan Tümosan arazisinin altında büyük bir tuzlu su rezervi bulunuyor. Kent merkezine yakın bölgede aşırı çekim nedeniyle kot düşünce, yüksekte kalan bu tuzlu su, kente doğru akmaya başladı. Bu durum, bölgemizi bekleyen en büyük tehlike potansiyelini oluşturuyor. Tümosan bölgesinde sudaki yoğun tuzlanma nedeniyle belediye, içme suyu temininde kullandığı 3-4 kuyuyu kapattı. Kötü gidişin devam etmesi halinde Konya'da sadece tarımsal amaçlı sıkıntı yaşanmayacak, 3 yıl içinde içecek su bile bulanamayabilir.''

Pınarkara, tuzlu suyun kent merkezine su sağlayan kuyuların bulunduğu yere ulaşıp tatlı suyla karışması durumunda, bölgedeki yer altı sularının eski haline dönmesi için yaklaşık 1400 yıl geçmesi gerekeceğini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 14:23:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?