6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kurtulma şansları ne?


Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadık Girişkin, hipoterminin uzun süre soğuğa maruz kalanlarda görüldüğünü ve Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindekilerin büyük ihtimalle bu tehditle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Tahminen üzerlerinde sadece palto ve ceketleri var. Yani üzerlerinde onları aşırı soğuktan koruyacak bir giysi yok. Bu nedenle hipotermi ile karşı karşıya kalma riskleri artıyor. Bu tür durumlarda asıl önemli olan vücut ısısını korumaktır.

Vücut merkez ısısı 35 derecenin altına düşerse kalp atımında, solunumda ve hücresel fonksiyonlarda yavaşlama olur. Isı 30 derecenin altına düştüğü taktirde ise kalp atamaz hale gelir. Bu yüzden 30 derece sınırı önemlidir. Kazazedelerin durumunu kestirmek zor. Helikopterin izolasyonu, üzerlerindeki giysileri ve metabolizmaların çalışma hızı bu ısının düşme zamanına etki edebilecek unsurlardır" dedi.

KURTULMA ŞANSLARI VAR

Bu tür durumda kalanların kurtulma şansının olduğunu ancak önemli olanın vücut ısısının 30'un altına düştüğü andan itibaren geçen sürenin uzunluğu ya da kısalığı olduğunu da dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sadık Girişkin, "Eğer bilinçleri açık ve üzerlerine vücut ısılarını koruyacak türden şeyler almışlarsa kurtulma şansları yüksek. Ama eğer bilinçleri kapalı ve baygın bir biçimde hareketsiz yatıyorlarsa bölgedeki soğuğu göz önüne alırsak kurtulma şansları azalmış demektir. Bu tür durumlarda ilk yardıma geçilmeden önce vücut ısısını 35 dereceye çıkarmamız gerekiyor. 35 dereceye çıkardıktan sonra geri döndürme işlemlerine başlayabiliyoruz. Bu tür durumlarda kazazedenin geri dönme şansı olabiliyor.

Ama bu durumda önemli olan vücut ısısının 30 derecenin altına düştüğü anla bizim müdahaleye başladığımız an arasındaki zaman dilimi. Zaman ne kadar uzarsa kurtarma şansımız o kadar azalıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 13:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?