6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kuruyemişçiler destek bekliyor

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar, yıllık 2.5 milyar dolarlık cirosu bulunan kuruyemiş sektörünün tarım politikaları ve ihracatta yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiğini söyledi.

Selçuk Otel'de dernek üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen TÜKSİAD Başkanı Karapınar, kuruyemiş sektörünün Türkiye'ye önemli girdi sağlayan bir sektör olduğunu belirterek, "Bu sektör yılda 2.5 milyar dolar ciro elde ediyor ve üretilmesinden satılmasına kadar on binlerce insana istihdam sağlıyor. Dünyada en çok kuruyemiş üreten ve tüketen ülkelerin en başında geliyoruz. Ülkemizde kişi başına kuruyemiş tüketimi 3 kilogram iken, dünyada bu ortalama 1 kilogramı zor buluyor. Bizlerde önemli bir ekonomik girdi sağlayan bu sektörün tanıtımı ve sorunlarının dile getirilmesi adına bu derneği kurduk. Şu an derneğimizin Türkiye genelinde 111 üyesi var" dedi.

Sektörün büyük sıkıntılar içinde bulunduğunu da dile getiren Karapınar, "Örneğin kuruyemişin ilk üretim aşamasında büyük sorunlar yaşıyoruz. Tarım Bakanlığı tarafından tarıma destek amacıyla bazı ürünlerde destek veriliyor. Ama bu kuruyemiş ürünleri için geçerli olmuyor. Bir çiftçi tarlasına yağlık ayçiçeği ekerse destek alıyor, yemişlik ekerse alamıyor. Buna bir an önce bir çözüm üretilmesi şart. Kuruyemiş ürünlerine destek verilirse çiftçi bu ürünlere yönlenir ve hem onlar hem de sektörümüz kazanır. Ayrıca ihracat ve ithalatta yaşadığımız sıkıntılar da cabası. Yurt dışına ürün ihraç ederken özellikle Avrupa ülkeleri bizlere büyük sıkıntı çıkarıyor. Normalde yurt dışına çıkan 100 TIR'dan 5'inin kontrolünün yapılması gerekirken, 100 TIR'ın hepsi de kontrol ediliyor. Bu da ürünün bayatlamasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

"CEVİZ VE BADEM AĞACINA AĞIRLIK VERİLMELİ"
Kuruyemiş bazında Türkiye'nin dünyada en önemli üretici konumunda olduğunu ifade eden Karapınar, "Ama buna rağmen bazı ürünleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunların başında ceviz ve badem geliyor. Türkiye'nin her bölgesi, bu ağaçların yetişmesi için gayet uygun. Bakanlığın buna destek olması şart. Yapılan ağaçlandırma seferberliklerinde çam kadar badem ve ceviz ağacına da önem verilmesi gerekiyor. Bu sayede hem yeşillendirme adına önemli bir adım atılmış olur, hem de bu ağaçların ürünleri değerlendirilerek ekonomiye ve istihdama önemli katkı sağlanmış olur. Avrupa'da yol kenarlarında çoğunlukla ceviz ağacı dikilidir. Bu ağaçlar kışın yolun kar tutmasını engellerken, yazın da yapraklarının gölgesi sayesinde asfaltın ısınmasını engelliyor. Ayrıca ürünleri çevredeki yaşayanlar tarafından değerlendirilerek ekonomik girdi sağlanıyor. Bu bağlamda geçen yıl Konya Ticaret Borsası 1 milyon adet badem ve ceviz ağacı fidanı dağıttı. Buna diğer borsa ve belediyelerin de katılmasını umuyorum" dedi.

"HİBRİT TOHUM SORUNU YAŞIYORUZ"
Türkiye'de kuruyemiş üretiminde hibrit tohumunun olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Hasan Hüseyin Karapınar, "Türkiye'de hibrit tohum üretiminde büyük sıkıntı yaşanıyor. Özellikle kuruyemişlik bitkilerde bu sorun ayyuka çıkıyor. Şu an bu bitkilerin tohumlarını İsrail'den almak zorunda kalıyoruz. Oysa ki Tarım Bakanlığı'na bağlı araştırma merkezlerinde bu tohumlar rahatlıkla üretilebilir ve bizlere sunulabilir. Bu sayede hem biz hem ülkemiz kazanır. Yıllık üretimimizin yüzde 20'sini dışarıya ihraç ediyoruz. Eğer kendi tohumumuzu kendimiz üretirsek bu kazancımız daha da artacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 15:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?