6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kuş türleri kayıt altına alınıyor

Beyşehir Gölü Milli Parkı'ndaki kuşları tanımak ve tanıtmak amacıyla kurulan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu, Beyşehir Gölü çevresinde gözlenen kuş türlerini kayıt altına alıyor.

SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Mustafa Arslan, Türkiye'de faaliyet gösteren ve çevreye duyarlı olan tüm kuş gözlem toplulukları ile iletişim halinde olduklarını söyledi.

Çeşitli illerdeki kuş gözlem topluluklarını gerek Beyşehir'e davet ederek, gerekse yapılan toplantılara ve aktivitelere iştirak ederek Beyşehir Gölü çevresinin kuşlarını öncelikli olarak yöresine, ardından tüm Türkiye'ye tanıtmak istediklerini belirten Arslan, "Katıldığımız bu faaliyetlerde bölgemizi en iyi şekilde tanıtma fırsatı bulduk. Öyle ki, 8-10 leylek yuvasının bulunduğu Uluabat Gölü çevresinde yapılan leylek şenliği, 100'ün üzerinde leylek yuvalarının bir arada bulunduğu Adaköy ve Yeşildağ beldelerimizdeki leylekler vadisi ve leylekler tepesinde neden yapılmasın. İşte buradaki aktivitelerde biz bölgemizdeki bu zenginlikleri kuşseverlerle paylaştık. Beyşehir Gölü çevresinde, adalarda ve Anamas Dağı çevresinde kamplar kurmak suretiyle bu bölgelerde bulunan türleri tespit edip kayıt altına almak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Doğa Derneği ile özellikle sıkı işbirliği ve diyalog içerisindeyiz. Bu dernekten gelen ekipler, kış ortası su kuşu sayımını topluluğumuzun rehberliğinde gerçekleştiriyor. Daha önceki yıllarda kuş sayımlarını kimin yaptığı belli değildi, sağlıklı bir nüfus sayımından söz edilemiyordu. Selçuk Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu'nun Beyşehir Gölü çevresindeki araziye hakim olmasıyla birlikte kuş sayımları daha sağlıklı hale geldi. Ortaya çıkan rakamlar objektif seviyelere ulaştı. Beyşehir Gölü çevresi, topluluğumuzun yaptığı rehberlik sonucunda Türkiye'nin en büyük ikinci kuş varlığına dönüşmeye başladı" dedi.

Beyşehir Gölü'nde son yaptıkları çalışmalar doğrultusunda, çok az rastlanan bir tür olmasına rağmen bu yıl kış mevsiminde küçük bir kuğu gördüklerini belirten Mustafa Arslan, şu bilgileri verdi: "Yine göl üzerinde büyük karabaş martı gördük, bunlar kuş gözlem toplulukları tarafından çok iyi bilinen ama az görülen kuş türleridir. Geçen hafta kaya kartalı gördük. Çok ilginçtir yaklaşık 2 metrelik bir kanat açıklığı olan bir kuştu. Biz bunları Beyşehir Gölü'nde ilk kez kayıt altına aldık. Bu kış mevsiminde yine 14 kara leylek kaydı girdik. Doğanbey çevresinde mısır akbabasının ürediğini duyduk. Önümüzdeki günlerde topluluk olarak gözlem yapmak üzere bu beldemize gideceğiz. Beyşehir Gölü'nde yaptığımız çalışmalar sonucunda, hakim türler arasında sakar meke, beyaz martı, fiyu ördeği, elmabaş, yeşilbaş ve boz ördek yeralıyor. Karabatak nüfusunda da son yıllarda bir artış gözlüyoruz. Geceleri sesini duyduğumuz fak kuşu ayrıca bölgemizde ilgimizi çeken diğer türlerden bir tanesi. Beyşehir Gölü Milli Parkı bu yapısıyla yurdumuzun en önemli kuş cennetleri arasında ilk sıraları alıyor. Birçok kişinin kilometrelerce öteye gidip görmeye çalıştığı kuş türlerini Beyşehir Gölü'nde çıplak gözle görmek bile mümkün. Bu yönüyle de Beyşehir Gölü kuş meraklılarına güzel bir atmosfer sunuyor

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 17:49:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?