6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kütüphaneler Haftası sürüyor

45. Kütüphaneler Haftası nedeniyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ünlü tarihçi merhum İbrahim Hakkı Konyalı ile ilgili bir panel düzenlendi.

Koyunoğlu Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, SÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyesi ve İbrahim Hakkı Konyalı'nın torunu Yrd. Doç. Dr. Didem Atiş Özhekim, araştırmacı yazar Mustafa Özdamar ve Mehmet Ali Uz katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, İbrahim Hakkı Konyalı'nın son dönemin en önemli tarihçilerinden birisi olduğunu ve kendini tarihe adamış bir zat olduğunu belirterek, "Bugün Osmanlı arşivleri ülkemizde duruyorsa bunu İbrahim Hakkı Konyalı'ya borçludur. Örneğin Harf İnkılabı yapıldıktan sonra bu inkılabı sadece yüzeysel olarak algılayan bazıları, elimizde bulunan tarihi evrakları "Bunlar ne işimize yarayacak" diyerek trenle Bulgaristan'a göndermeye çalıştı. Ancak İbrahim Hakkı Konyalı buna engel oldu ve durumu Mustafa Kemal'e bildirdi. Mustafa Kemal'de bir facianın önüne geçti. Tarih bir milletin beynidir. Tarihi olmayan bir milletin beyni alınmış demektir. Bugün Osmanlı arşivi varsa ve Piri Reis'in haritasını görebiliyorsak bu tamamen İbrahim Hakkı Konyalı'nın sayesindedir" dedi.

Diğer konuşmacılar ise İbrahim Hakkı Konyalı'nın çalışma ve özel hayatı hakkında bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 18:08:04
Güncelleme :1 Nisan 2009 Çarşamba 18:11:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?