6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kütüphaneye Dubai'den yeni cihaz

Türkiye'nin sayılı yazma eserler kütüphanelerinden birisi olan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, Dubai'den getirilen yeni cihazlar sayesinde tadilat işlemlerini daha kısa sürede tamamlayabiliyor.

Yeni alınan cihazlar hakkında İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ve Dubai Cuma El Macid Kültür Merkezi Restorasyon Bölümü Genel Müdürü Dr. Bessam Dağıstani bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Konya'nın Selçuklu'ya sadece siyasi başkentlik yapmadığını, kültürel anlamda da bir başkent olduğunu belirterek, "Bu özelliğini geliştirerek devam ettirmek zorundayız. Müdürlüğümüze bağlı olan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ve diğer kütüphaneler bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Konya, İstanbul ve Ankara'dan sonra en fazla yazma esere sahip il olma özelliğini taşıyor. Kütüphanelerimiz devir yoluyla 71 bin 815, satın alma yoluyla 2 bin 458, bağış yoluyla 9 bin 329, toplamda ise 94 bin 788 esere sahip. Bu eserlerin korunması kadar onarımına da önem veriyoruz. Bu nedenle Dubai'den getirdiğimiz bu cihazlar bizler için çok önemli" dedi.

Dünyanın yazma eser tadilatı konusunda çok ilerlediğini ifade eden Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ise, "Türkiye, dünyada yazma eserler konusunda bir merkez, çünkü bizde bin 200 yıllık yazma eserler bulunuyor. Dünyada bulunan yazma eserlerin çoğu da Türkiye'den gitmedir. Elimizde bulunan ve bize tadilat için gönderilen eserlerin tadilatı elimizdeki cihazlarla en az bir ay sürüyordu. Ancak Dubai Cuma El Macid Kültür Merkezi ile yaptığımız anlaşma ile Dr. Bessam Dağıstani tarafından geliştirilen restorasyon cihazlarını kütüphanemize kazandırdık. Bu cihazlar sayesinde bir ay süren işlemler 3-4 gün içinde tamamlanıyor. 120 bin Euro'ya mal olan bu cihazlar önümüzü daha da açacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Dr. Bessam Dağıstani, geliştirdiği cihazlar hakkında uygulamalı olarak bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 16:21:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?