6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kuzugöbeği hasadı başladı

NİSAN YAĞMURLARI KUZUGÖBEĞİ TOPLAYICILARININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte doğada kuzugöbeği mantarı hasadı başladı.

Beyşehir'in özellikle Anamas Dağı eteklerindeki yerleşim birimlerinde ilkbahar mevsiminin gelmesi ile ailelere ek gelir imkanı sağlayan kuzugöbeği mantarlarının toplanmasına başlandı

Nisan yağmurları ile birlikte doğada bolca görülmeye başlanan kuzugöbeği mantarını toplayabilmek için birbirleriyle adeta yarışan aileler ormanlık alanlarda çam, sedir, ardıç, katran ağaçlarının çevresinde bir araya geliyor.

Taş altlarında, yosunlu ve nemli yerlerde bulunan mantarları köküyle birlikte topraktan ayırdıktan sonra ellerindeki poşetlere dolduran aileler, bunları daha sonra alıcılara satıyor.

Kuzugöbeği alım satımı yapan Doğan Doğanay, Nisan yağmurlarıyla birlikte kuzugöbeği toplayıcılarının yüzünün güldüğünü söyledi. Toplayıcı ailelerin daha önce gözünün yağışlarda olduğunu belirten Doğanay, “Kuzugöbeği mantarının doğada kendiliğinden yetişebilmesi için yağış ve ardından güneşli hava gerekiyor. Son Nisan yağmurları toplayıcılar için ilaç gibi geldi. Yağışların bu yılki rekolteye olumlu etki yapacağını düşünüyoruz. Bölgemizde şu an hasadına başlandı. Geçtiğimiz yıl kilosu 15 lira olan göbek mantarının bu yıl piyasası 35 liradan açıldı, şu an kilosunu 30 liradan satın alıyoruz” dedi.

Kuzugöbeği mantarının yöre halkı için ilkbahar mevsiminde ek gelir kapısı olduğunu vurgulayan Doğanay, bunun yanı sıra bölgede alım satımı yapan çok sayıda tüccarın da bu işten ekmek parası kazandığını söyledi. Doğanay, kuzugöbeği mantarı toplamak için bahar mevsiminde seferber olan ailelerin kendilerinin keşfettiği alanlarda her yıl aynı bölgede yetiştiği için toplamak için çok zahmet çekmediğini belirterek, “Her yıl aynı yere gittiklerinde eğer iklim koşulları uygunsa eli boş dönmeleri mümkün değildir. Aile bütçesine katkı için topladıklarından genelde ürünün büyük bölümünü alım yapan kişilere ücreti karşılığında satarlar. Ama çok iyi yenen bir mantardır. Yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur” şeklinde konuştu.

Doğanay, kurutulduktan sonra kilo fiyatı daha yüksek meblağlara satılabilen kuzugöbeği mantarının yurtiçinde faaliyet gösteren fabrikalara gönderildiğini, ürün işlenip paketlendikten sonra ise Fransa, İtalya, Almanya, Belçika, İsviçre ve İskandinav ülkelerine ihraç edildiğini kaydederek, “Kuzugöbeği mantarı ilaç sanayinde kullanılırken, bazı ülkelerde ise zengin mutfaklarda en pahalı yemek olarak özel menü sofralara geliyor” diye konuştu.

NİSAN YAĞMURLARI KUZUGÖBEĞİ TOPLAYICILARININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2010 Perşembe 14:33:00
Güncelleme :15 Nisan 2010 Perşembe 14:42:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?