4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Maaşıyla gelir vergisinde 28. sırada

Konya'da Fransız yatırımı bir fabrikanın genel müdürünün, aldığı maaşla genel müdürünün, aldığı maaşla, gelir vergisi matrah beyanı sıralamasında geçen yıl 48 bin mükellef arasında 28. sırada yer aldığı bildirildi. 

Konya Vergi Dairesi Başkanlığından alınan bilgiye göre, 2007 Gelir Vergisi Beyanı 26 Martta sona erdi ve binlerce mükellef matrah beyanını vergi dairesine iletti. Gerçek usule tabi gelir vergisi mükellefler yönünden 2007 yılı beyan dönemi sonunda yüzde 48,99 oranında vergi matrahı artışı yaşanırken, Konya'da beyan dönemi sonunda toplam 298 milyon 522 bin 560 YTL matrah beyan edildi. 

Rakamların bu kadar yüksek görünmesine karşın halen kayıt dışı ekonominin ciddi anlamda büyük olduğu belirtiliyor. Kayıt dışı ekonominin boyutunu ortaya koyan en önemli gerekçe ise bir genel müdürün, aldığı maaşla binlerce mükellef arasında ilk sıralarda yer alması gösteriliyor. 

Konya'da Fransız yatırımı bir fabrikanın genel müdürü geçen yıl gelir vergisi matrahında 48 bin mükellef arasından 28. sırada yer aldı. Genel müdür, geçen yıl gelir vergisi beyanında 254 bin 7 YTL matrah beyan etti. Aynı genel müdür bu yıl yine sadece maaşıyla 227 bin 797 YTL matrah beyanıyla birçok doktor, avukat, minibüsçü ve kuyumcunun önüne geçerek 56. sırada yer alması, ülkede kayıt dışı ekonominin bir türlü önlemediğini ortaya koyuyor. 

Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri, kayıt dışı ekonominin boyutunu ortaya koyan bu durumun yanı sıra geçen yıl yapılan araştırmada 48 bin mükelleften 18 grupta, 12 bininin asgari ücretin altında beyan gösterdiğini söyledi. Ayakkabı, tekstil mağazası ve doktor gibi birçok mükellefin asgari ücretin altında beyan etmesinin kendilerini şaşırttığını ifade eden yetkililer, kimsenin bu kadar para için büyük bir mağaza açmayacağını bildirdi. 

Bu yüzden az matrah beyan eden mükelleflere yönelik çalışma yaptıklarını dile getiren yetkililer, şunları kaydetti: ''Biraz inceleme yapınca binlerce mükellef beyanını asgari ücretin oldukça üzerine çıkardı. Demek ki gelir elde ediyorlarmış. Ancak bizi en çok şaşırtan durum, bir genel müdürün, maaşıyla gelir vergisi beyanında bu kadar önde bulunması. Burada ilginç olan müdürün maaşının yüksekliği değil, mükelleflerin vergisini düzenli ödememesi. Bu durum aslında ülkenin geleceği açısından çok üzücü.'' Bu yıl genel müdürün 227 bin YTL matrah gösterdiği maaşıyla 56. sırada yer aldığı gelir vergisi matrahında, ilk sırada yer alan firma 690 bin, ikinci sırada yer alan firma ise 674 bin YTL matrah beyan etti. 20. sıradaki yeminli mali müşavir ise 381 YTL matrah gösterdi.
AA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2007 Pazar 13:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?