6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Mağaralar kirlilikten kurtarılacak

MAĞARALAR KİRLİLİKTEN ARITMA TESİSİ İLE KURTARILACAK

Konya'nın Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesinde, çevre felaketinin eşiğine gelen mağaralar kanalizasyon atıklarından arıtma tesisi projesi sayesinde kurtarılacak.

Çamlık Belediye Başkanı Ali Özdemir, dünyanın en uzun mağaralarının bulunduğu belde yerleşim sınırları içerisinde başta Suluin, Körükünü ve Balatini olmak üzere birbirleriyle bağlantılı çok sayıda mağara bulunduğunu hatırlatarak, bunların birçoğunun uzun yıllardır evsel kanalizasyon atıklarıyla kirletildiğini söyledi.

Bu nedenle bölgenin yıllardır turizme kazandırılamadığını vurgulayan Özdemir, göreve geldikten sonra ilk iş olarak bu projeyi hayata geçirebilmek için kolları sıvadıklarını belirterek, "Çevre ve Orman ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğini de alarak belediye olarak bir proje hazırladık" dedi.

Hazırladıkları arıtma tesisi projesinin 3 tane kanalizasyon borusunun birleştiği Bakaran Deresi üzerinde hayata geçirilmesi için düğmeye basılmasının ardından, öncelikle bu bölgenin imara açıldığını ve kamulaştırma çalışmalarının başladığını dile getiren Özdemir, “Burada 2 bin 320 metrelik bir alan kamulaştırıldı, bedeli de vatandaşa ödendi. Bölgede incelemede bulunan mühendislerin zemin etüd ve ÇED raporlarını hazırlamasının ardından, istinad duvarı projesini tamamladık. Şu anda ihale aşamasındayız. Bakaran Deresi'nin suları buradan itibaren mağaralardan geçerek Derebucak Barajı'na oradan da Beyşehir Gölü'ne ulaşmaktadır. Arıtma projesi tamamlandıktan sonra arıtılarak temizlenen kanalizasyon suları yine bu dereye verilecektir. Böylece, hem mağaralar kirlilikten kurtarılmış olacak, hem de akabinde Beyşehir Gölü'ne daha temiz su ulaştırılmış olacaktır. Ayrıca, arıtmadan geçen bu sular ile arıtma çamuru tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecektir” şeklinde konuştu.

Kanalizasyon atıklarının bölgedeki mağaraları kirletmesinden dolayı bugüne kadar bölgenin turizme açılamadığını, ancak arıtma projesinin devreye girmesinin ardından bu sorunun tarihe karışacağını da belirten Özdemir, "Bu proje bölgeyi yeniden canlandıracak. Bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal dengeleri yerine oturacak. Komple olarak ele alındığında 600 bin liralık bir proje. Şu anda projenin hayata geçebilmesi için gereken 112 bin liralık bölümü Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan, 20 bin lirayı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan temin ettik. Önümüzdeki süreçte, proje belli bir aşama kaydettikten sonra paranın kalan kısımlarına kavuşmayı bekliyoruz. Çünkü, Bakanlık yetkilileri proje belli bir aşamaya gelmeden paranın tamamını ödemiyor" diye konuştu.

MAĞARALAR KİRLİLİKTEN ARITMA TESİSİ İLE KURTARILACAK
MAĞARALAR KİRLİLİKTEN ARITMA TESİSİ İLE KURTARILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 16:40:00
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 18:43:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?