6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Martılar kıyıları mesken tuttu

Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda uzun yıllardır üreme ve kuluçka alanı olarak Kızkalesi Adası’nı benimseyen beyaz martılar, kış mevsimi ile birlikte kentin kıyılarını mesken tutmaya başladı.

Beyşehir Göl, Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Sami Tan, insanların kuşlara olan ilgisi ve sıcak yaklaşımının artmasıyla birlikte su kuşlarının yoğun olarak kentin kıyılarını mesken tutmaya başladığını söyledi.

Beyşehir Gölü’nde, milli park ilan edilmesinden önce avlanabilen su kuşlarının sürecin işlemeye başlamasının ardından artık avlanıp vurulamadığını ve göl üzerinde özgürce kanatlanıp yaşamlarını idame ettirmeye başladığını dile getiren Tan, av faaliyetlerinin başka bölgelere kayması üzerine son yıllarda milli park alanındaki tür sayısının arttığını bildirdi.

Özellikle beyaz martı ve sakar meke gibi türlerin yoğunlaşmaya başladığı Beyşehir Gölü’nde martıların üreme ve kuluçka alanı olarak Kızkalesi Adası’nı benimsediğini, sakar mekelerin ise çoğunlukla sazlıkları mesken tuttuğunu belirten Tan, “Ağır kış şartlarının hakim olduğu dönemde aç kalan sakar meke ve bazı türler kentin kıyılarına kadar gelerek yiyecek arıyor. Ama beyaz martılar daha önce sadece açıklarda görülebilirken şimdi artık onları kentin kıyılarında da görmek mümkün hale geldi. Bunun en önemli sebebi ise kuşlara olan yaklaşımının değişmesidir. Eskiden silah sıkılan, taş atılan su kuşlarına artık insanlar daha şefkatli yaklaşıyor. Son dönemde ise bu değişim gözle görülür şekilde hissediliyor. İnsanlarımız simit ve bayat ekmekleri atarak beslemeye başladı. Hatta bir simitçimiz beyaz martıları öyle bir alıştırdı ki, çağırdığında hemen yayına geliyorlar. Simitle, ekmek kırıntılarıyla beslenen su kuşları insanların bu sıcak yaklaşımına da hemen cevap veriyor. Beyşehir Gölü su seviyesinin yeni kot uygulamasının hayata geçirilmesi, Gembos derivasyonu ile Derebucak bölgesinden gelen suların takviyesi neticesinde yükselmesi ile birlikte kıyılardaki bataklık görüntüleri giderek yok olurken, sahilde artık kuş cıvıltıları yükselmeye başladı. Beyşehir Gölü Milli Parkı o özlediği eski günlerine kavuşuyor diyebiliriz. Bu tablo ise bizleri ve yerel halk ile ilçeye dışarıdan gelen doğaseverleri oldukça mutlu ediyor” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2010 Cumartesi 20:34:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?