7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Mavi Tünel için dev matkap

Hizmete girdiğinde 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak Mavi Tünel'i açacak 200 metrelik özel makinenin montajına başlandığı, Kasım ayı içinde çalıştırılacağı bildirildi.

Mavi Tünel Proje Müdürü Ahmet Kalkan, Mavi Tünel Projesi ile Akdeniz'e boşa akan Göksu-Eğiste Deresi'nin suyunu toplayacaklarını, yaklaşık 17 kilometrelik tünelle Konya Ovası'na aktaracaklarını söyledi. Hizmete girdiğinde Konya Ovası'nda 223 bin hektar tarım arazisini sulayacak olan projenin tarımsal üretimi ve enerji üretimine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Kalkan, tünelin açılmaya başlandığını ancak barajla ilgili şimdilik bir ilerleme olmadığını bildirdi.

17 kilometrelik tünelin klasik yöntemle açmaya başladıklarını vurgulayan Kalkan, şunları kaydetti: "Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki makine yurt dışından geldi ve montajına başlandı. Türkiye'de ilk kez böylesine bir makine kullanılacak. Makine montajının bitmesiyle Kasım ayında tünele girecek ve en az 3 yıl tünel kazacak. Yanlardan güç alarak çalışan bu makine çift kalkan özelliği taşıyor. Tünel açarken 25 metre ilerisini tarayabiliyor. 25 metre önündeki yapıyı tespit edebiliyor, muhtemel sorunlara karşı önlem alınabiliyor. Makine açtıkça arkasından tünel içine segmentli betonlarla kaplama yapılacak. Segmentli kaplamaile tünel çok sağlam olacak."


ÖDENEKLERİ HARCAYAMIYORLAR

Bağbaşı Barajı'nın yapılacağı alanda 1 metre karelik alanda bile çalışamadıklarını belirten Kalkan, kamulaştırma sorununun önlerini tıkadığınıbildirdi.

Konya'nın acilen suya ihtiyaç duyduğunu ve bunun da Mavi Tünel ileçözülebileceğini dile getiren Kalkan, şunları kaydetti:"Tüneli ve barajı 2012 sonbaharına bitirip 2013 yazında Konya Ovası'nasu akıtmayı planlıyoruz. Ancak bazı vatandaşlar 50 yıldır ekmediği arazisindenzengin olmaya çalışıyor. İnsanları anlamak mümkün değil. Bizim baraj yaptığımızalanda kaç yıldır üretim yapılmış. İşimiz gecikiyor. 2012 yılı sonbaharınabitirirsek yağışlardan gelen suyu toplarız, ardından da suyun ihtiyaç duyduğu yazaylarında ürünü suyla buluştururuz ancak bu gidişle zor görünüyor."

Ödenek konusunda sıkıntı yaşamadıklarını, ancak kamulaştırma sorunuyüzünden iş yapamadıkları için ödenekleri harcayamadıklarını vurgulayan Kalkan,"bizim aralık ayına kadar ödeneği harcayıp iş yapmamız gerekiyor. Yapamazsanız ödenek geri gider. Vatandaştan anlayış bekliyoruz. Bu konuda daha duyarlı olabilirler. Bu tünel benim değil, Konya'nın, ovanın olacak. 1 yıllık kiralarla bu noktaya kadar geldik ancak işin tamamen çözülmesi gerekiyor" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 16:39:39
Güncelleme :6 Ekim 2008 Pazartesi 16:45:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?