7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Mekeler açlıktan ölüyor

Beyşehir Gölü'nün buz tutmasının ardından açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan su kuşları zor günler yaşıyor.

Aşırı soğuklarla birlikte gölün buz tutmasıyla yiyecek derdine düşen çok sayıda sakar meke, kıyılar ile sazlıklar arasına sığınarak korunmaya çalışıyor. Kıyılarda vatandaşlar tarafından atılan ekmek kırıntılarını yiyen sakar mekeleri gölün buz tutmuş yüzeyinde birçok tehlike de bekliyor. Aç hayvanların saldırısına uğrayan mekeler, ölüm kalım mücadelesi veriyor.

Beyşehir Doğal Kültürel ve Turizm Derneği Başkanı Mümin Özbek, kuş cenneti olan Beyşehir Gölü'nün kış aylarında konuğu olan birçok su kuşu türünün açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Gölün binlerce sakar mekeye ev sahipliği yaptığını belirten Özbek, "Ancak göl yüzeyi buz tutunca açlıkla karşı karşıya kaldılar. Aç olan diğer av hayvanları da göl yüzeyine inerek mekelere saldırıyor. Kıyılara gelip duyarlı insanların yiyecek atarak beslemeye çalıştığı türler ise en şanslı olanları. Gölün donmasının ardından bölgede aç kalarak telef olan ya da köpek ve kurtlara yem olan çok sayıda sakar meke olduğu söyleniyor. Bölgemizde yaşayan tüm insanları ve çevreci sivil toplum örgütlerini su kuşu ve ördeklerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Onlara bugünlerde hep birlikte yardım eli uzatalım" çağrısında bulundu.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 15:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?