4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Mevlânâ Yılı'nda turist akını

UNESCO'nun Mevlânâ Yılı ilan ettiği 2007'de, Konya'yı 1 milyon 650 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu yıl Konya'ya gelen turist sayısında 2006'ya göre yaklaşık 260 bin artış oldu.

1-17 Aralık 2007 tarihleri arasında 2006'nın aynı dönemine oranla müzeye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 15 artış yaşandı. Aralık ayının 28'i itibarıyla Mevlânâ Müzesi'ni 113 bin kişi gezdi. Müze için gelen turist sayısında büyük artış yaşandığını söyleyen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, 2008 yılında Konya'ya daha fazla turistin gelmesini ümit ettiklerini söylüyor. 2007 yılının kültür ve turizm çalışmaları açısından kendilerine ışık tuttuğunu belirten Çıpan, bu seneki çalışmaların önümüzdeki yıllarda giderilmesi gereken eksiklikler hakkında kendilerine bilgi verdiğine dikkat çekti.

2008 yılında uygulanacak programın formatı hakkında Konya Valiliği, Selçuk Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yaptıklarını dile getiren Mustafa Çıpan, sema ayininin olması gereken özelliklerde yeniden insanların seyrine sunulması konusunda çalışmalar yapacaklarını anlattı. Mevlânâ Yılı'ndaki tanıtım faaliyetlerinin meyvelerini uzun vadede vereceğine işarete eden Çıpan, "Önümüzdeki dönemde daha çok insanın Konya'ya hem kültürel hem de turistik anlamda çekilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bundan daha da önemlisi Konya'ya gelen turistlerin buradan istifade ederek dönmelerini hedefliyoruz." dedi. Mevlânâ Yılı'nın da katkısıyla Mevlânâ Müzesi'nin tarihinde en yoğun ziyaretçi dönemini yaşadığını anlatan müze müdürü Yusuf Benli ise 2008 yılında müzeye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 10'luk bir artış beklediklerini söyledi. 2008 yılı için müze içerisinde ve tanıtımında yeni çalışmalar hazırladıklarını anlatan Benli, interaktif müzeciliğe başlanacağını belirtti.

Konya'da en fazla ziyaret edilen ilk sekiz müzenin toplam ziyaretçi sayısının yüzde 90'ından fazlasını Mevlânâ Müzesi ziyaretçileri oluşturuyor. Konya'nın en fazla ziyaret edilen ikinci müzesi İnce Minare Medresesi'ni 2007'de 100 bin kişi ziyaret ederken, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük'ü 10 bin 500 turist gezdi. Konya'da yıl içinde Mevlânâ'nın tanıtımı için birçok organizasyon düzenlendi. En çok ilgi gören etkinlikler ise; 2007 Mevlânâ Yılı'nda Gençlik Organizasyonu, Merve Eğitim Kurumları'nın düzenlediği Mevipo ve Mevlânâ'nın doğumunun 800. yılında Konya Atatürk Stadı'ndaki 270 semazenin aynı anda sema yaptığı program oldu.

Zaman
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 16:41:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?