4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Mevlana'nın eserleri Konya'da toplanıyor

Dubai'den Azerbaycan'a, Fransa'dan İran'a kadar dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Hz. Mevlana ve Sadreddin Konevi ile bir dönem Konya'da da yaşamış olan İbni Arabi'nin eserlerinin nüshaları, haklarındaki bilgi ve belgeler, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde oluşturulacak bölümde toplanıyor.


Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, ayrıca, Nasreddin Hoca ile ilgili belgelerin de kütüphanelerinde oluşturulacak aynı bölümde toplanacağını belirterek, "Konya ile bağlantısı bulunan bu değerlerin eserleri ve haklarında yazılanları toplamak için çalışmalara başladık. Dünyanın ve Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki kütüphanelerde araştırmalar yaptık. Bu kapsamda, özellikle el yazması eserlerin kopyalarını topluyoruz" dedi.

Dubai'den Azerbaycan'a, Fransa'dan İran'a kadar dünyanın çeşitli yerlerinden birçok eserin kopyasının Konya'ya ulaştığını belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Çalışmamızı geçen yıldan bu yana sürdürüyoruz. Ancak 2007'nin Mevlana Yılı ilan edilmesi dolayısıyla çalışmalara hız verdik. Bu düşünce ve gönül adamları ile ilgili Türkiye'nin ve dünyanın neresinde bilgi ve belge varsa burada toplayacağız."

Mevlana'nın eserlerinden Mesnevi'nin bilinen en eski nüshasının Mevlana Müzesi'nde sergilendiğini ifade eden Şahin, "Özellikle Azerbaycan ve Dubai'den eski tarihli eserler geliyor. Nasreddin Hoca ile ilgili olarak da şimdiye kadar dünyanın çeşitli yerlerinde 73 el yazması eser tespit ettik. Özellikle Fransa'dan önemli kaynaklar edindik" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2007 Çarşamba 10:29:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?