6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Mevlana'nın yurdunda gömülecek!

Hz Mevlana hayranı olan ve Müslüman olduktan sonra Havva adını alan ünlü Fransız yazar Profesör Eva De Mitray Meyerovitch'in cenazesi vasiyeti üzerine defnedilmek üzere uçakla Paris'ten Konya'ya getirildi.

Profesör Eva De Mitray Meyerevitch 1998 yılında Konya'da katıldığı bir konferansta,"Beni öldükten sonra Mevlana'nın gölgesine defnedin" vasiyeti üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Mevlana'nın 735. Vuslat Törenleri çerçevesinde naaşının Konya'ya getirilmesi için girişimlerde bulunulmuştu.

Profesör Meyerovitch'in naaşı saat 22.30 sıralarında THY'nin tarifeli uçağıyla Konya Havaalanı'na getirildi. Cenazeyi havaalanında Meyerovitch'in manevi oğlu Doç. Dr. Abdullah Öztürk ve Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ercan Uslu karşıladı.

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Öztürk, kendisinin Eva dö Vitrey-Meyerovitch'in'in manevi oğlu olduğunu belirterek, 5 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ercan Uslu ile birlikte mezarını Konya'ya getirmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Doç. Dr. Abdullah Öztürk, 3 ay önce Eva De Vitrey Meyerovitch'in tüm aile fertlerini ikna ettiklerini kaydederek, "Onun dünyada iki isteği vardı. Ölmeden önce Mesnevi'yi Fransızcıya çevirmek ve öldükten sonra Hz. Mevlana'nın gölgesinde bir yere gömülmekti. Ölümünün ardından birçok kez aile bireyleri ile görüşerek girişimlerde bulunduk. Fakat annelerinin Müslüman olmasını istemeyen oğulları buna sıcak bakmadı. Kısa süre önce Paris'te bir gezide Eva De Vitrey-Meyerovitch'in mezarını ziyaret ettim, fakat bir mezar taşı bile yoktu. Sayarak mezarını bulabildik. Öyle kötü oldum ki, iki oğluna da mektup yazdım. Yaklaşık bir ay süren görüşmeler sonrasında Paris'te mezarlar 10 yılı geçtikten sonra lav edileceği için annelerinin mezarının Konya'ya getirilmesini kabul ettiler" dedi.

Cenaze'nin Cuma günü uçakla Paris'ten İstanbul'a bugün de Konya'ya getirildiğini dile getiren Öztürk, Mevlana'nın Mesnevi'sinde, ''Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır' dediğini hatırlatarak, ''Mevlana, farklı medeniyette olan Meyerovitch'i çağırdı. Demek ki Meyerovitch, Hz. Mevlana'yı anladı. Mevlana da kendisini anlayanları yolda bırakmıyor. Sağken çağırdığı insanlar olduğu gibi öldüğü zamanda çağırdığı insanlar oluyor'' şeklinde konuştu. Öztürk, Meyerovitch'in cenazesinin 17 Aralık Çarşamba günü Sultan Selim Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Mevlana Müzesi karşısındaki Üçler Mezarlığı'na defnedileceğini sözlerine ekledi.

Meyerovitch'in cenazesi, Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla Musalla Mezarlığı'nın morguna götürüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 10:42:47
Güncelleme :14 Aralık 2008 Pazar 10:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?