4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Mevlana'yı fotoğraflarla anlatıyor

Semazen ve mistik fotoğraflarıyla tanınan fotoğraf sanatçısı Reha Bilir, gelen talepler doğrultusunda dünyanın çeşitli ülkelerinde sergiler açıyor. 

Bilir, yaptığı açıklamada, kendisinin özel ilgi alanının Mevlevilik temasını işleyen sema fotoğrafları olduğunu, bu konuda çektiği önemli bir fotoğraf arşivi bulunduğunu belirtti.

Konya'daki yerel yöneticiler ile Kültür ve Turizm Bakanlığının, Mevlana'nın yurt içi ve yurt dışında tanıtılması konusunu birinci planda tuttuğunu ifade eden Bilir, kendisinin de açtığı sergiler ve yayınlanan fotoğraf kitaplarıyla bu çabaya bir anlamda destek olduğunu vurguladı.

Çektiği fotoğraflarıyla Türkiye'de karşılaşan pek çok yabancının kendisini ülkesine davet ettiğini, böylece bu ülkelerde sergi açma imkanı bulduğunu belirten Bilir, bu fotoğrafların her birinin gittikleri ülkede birer kültür elçisi misyonu üstlenerek Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladığını söyledi.

Bilir, fotoğrafın görsel gücünün, Mevlana'ya ilgi duyan kişileri, yazıya göre daha fazla etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Örneğin ülkemizde okuma alışkanlığı yaygın değil. Gazete ve dergilerde yazıdan önce çoğunlukla fotoğrafa bakılıyor. Yani fotoğrafla insanlara mesaj vermek çok daha kolay. Bu nedenle benim semazenler konulu fotoğraflarımın, ülke içinde ve dışında Mevlana ve Konya'nın tanıtımına katkı sağladığını düşünüyorum. Haziranda Pensilvanya'da 'Tek Nefeste Aşk' adlı fotoğraf sergisi açacağım. Bu sergide, üzerinde bu fotoğraflardaki semazenlerin resim olarak işlendiği Amerikalı bir keçe sanatçısının eserleri de yer alacak. Millersville Üniversitesinin de desteğiyle gerçekleşecek olan bu sergi, 15 Temmuza kadar Ganser Galeri'de devam edecek.”

Bilir, yine istek üzerine, 40 fotoğraftan oluşan Tek Nefeste Aşk adlı serginin, 5-15 Ekim tarihleri arasında Azerbaycan'da açılacağını söyledi.

Bu sergide yer alan fotoğrafların, Coşkun Aral'ın Belh'ten Konya'ya adlı belgesel çalışmasına da ilham kaynağı olduğunu belirten Bilir, “Aral, 'belgesel çekilirken sen de yanımızda olmalısın' diyerek, ekibe beni de dahil etti. Keyifli bir çalışma olacağından eminim” dedi.




AA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 17:08:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?