7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Mezarlıklarda yer kalmadı!

Konya Mezarlıklar Vakfı Başkanı Muammer Bağcı, Konya'nın en büyük 3 mezarlığından birisi olan Hacı Fettah Mezarlığı'nda yer kalmadığını, Musalla ve Üçler Mezarlığı'nda da önümüzdeki yıllarda benzer bir sorunun yaşanacağını söyledi.

Bağcı, Konya'da aile mezarlığı anlayışının çok yaygın olduğunu söyledi. Bu yüzden aile mezarlıklarına ayrı özen gösterildiğini ifade eden Bağcı, “Annesi veya babası ölen birisi hemen mezar taşı yaptırıyor. Hatta mezar taşı yaptırmazsa, 'hayırsız evlat' muamelesi görüyor” dedi.

Bağcı, aile mezarlığı anlayışının mezarlıkları beton yığınına dönüştürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Her mezar taşı ortalama 4 metrekare yer kaplıyor. Konya'da yılda 3 bin kişi mezarlıklara defnediliyor. Bunların yarısı için bile yeni mezar taşı yapılması durumunda her yıl 6 bin metrekare alana ihtiyaç duyuluyor. Son 10 yılda 28 bin 380 kişinin hayatını kaybettiği düşünülürse mezarlıklardaki betonlaşmanın oranı çok daha iyi anlaşılır.”

Bu anlayıştan vazgeçilmesi gerektiğini aksi halde Konya'da ilerleyen yıllarda mezarlıklarda yer bulmakta sıkıntı ortaya çıkacağını anlatan Bağcı, Suudi Arabistan'daki modelin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Bağcı, Suudi Arabistan'da aile mezarlığı anlayışının olmadığını, ailenin her ferdinin farklı yerlere defnedildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Mezarlıklara küçük bir taş konuluyor ve dört kat yerin altına iniliyor. Bu mezarlıklar genellikle daire şeklinde oluyor. Daire tamamlandığında ilk defnedilen mezar açılarak içerisindeki cesede ait olan kemikler çıkarılıp normal mezarın dörtte biri küçüklüğünde bir yere tekrar gömülüyor. Bizim bu sisteme geçmemiz çok zor gibi gözükse de ileride yaşanacak mezarlık sıkıntısı bu sisteme geçmeyi zorunlu hale getirecek.”

Bağcı, Konya şehir merkezinde 65 mezarlığın bulunduğunu ifade ederek, “En büyük 3 mezarlıktan birisi olan Hacı Fettah Mezarlığı'nda yer kalmadı. Musalla ve Üçler Mezarlığı'nda da önümüzdeki yıllarda benzer sorun bizleri bekliyor. Bu üç mezarlığın da etrafı yollarla çevrili olduğundan genişletilme imkanları da yok” diye konuştu.

Konya'da toplam 1 milyon 350 bin metrekare mezarlık bulunduğunu belirten Bağcı, Bosna Hersek Mahallesi'nde yeni bir mezarlık için istimlak çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 11:13:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?