4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Minare ustalarının ekmek mücadelesi

Türkiye'de yeni ustalar yetişmediği için kaybolmaya yüz tutan mesleklerden biri haline gelen minare ustalığı, bugüne kadar gökyüzüne nakış işler gibi onlarca minare diken birkaç kişi tarafından devam ettiriliyor. 

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde inşaat çalışmaları devam eden Hastane Camii'nin minaresini inşa eden İnegöllü minare ustası İbrahim Oran, 2 kardeşiyle birlikte 25 yıldır bu mesleğin içerisinde bulunduğunu belirterek, "Bu mesleği amcamdan öğrendim. Bizim ekmeğimiz yükseklerde. Zor bir meslek ama korkmuyoruz. Bu meslek, bize Cenab-ı Allah'ın vermiş olduğu bir yetenek. Öyle zaman oluyor ki, yerde nasıl yürüyorsam, yükseklerde iskeledeki kalas üzerinde yürümek, yükseklere çıkmak durumunda kalıyoruz. Türkiye'de minare ustalığı eski cazibesini yitirdi ve çok kazançlı olan bir meslek olmaktan çıktı. Bu mesleği çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını çıkarmak için sürdürüyoruz. Ama, ben kesinlikle çocuklarımızın bu mesleği yapmasını istemem" dedi.
 
Türkiye'nin her tarafında minare inşaatı olan yerlere gittiklerini, daha çok cami inşa edilmesi nedeniyle Konya ve Bursa'da iş bulduklarını anlatan Oran, "Artık minareler taş ustalığı yerine demirli betondan inşa ediliyor. Eski tarz olan taş mimarisi neredeyse kaybolmaya yüz tuttu. Biz minare ustasıyız ama, atalarımızın yaptığı mimari ile günümüz mimarisini kıyaslamamız bile mümkün değil. Biz mimar olan atalarımızın kılı dahi olamayız. Demirin, çimentonun hiçbir şeyin olmadığı dönemlerde o kadar şaheser minareler yapmışlar ki, biz günümüz teknolojisi ile onların sanatta ulaştığı bu doruk noktasına ulaşmamızın imkanı bulunmuyor. Yaptıkları eserlerde en ufak bir kusur dahi yok. Şimdi minare ustaları ekonomik sıkıntılar nedeniyle ekmek derdine düşmüş. Biz iki ay boş kaldık mı, aç kalacağımız endişesine kapılıyoruz. Ayrıca, sosyal güvence konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Günümüzde giderek azalan yevmiyelerimiz nedeniyle karın tokluğuna çalışıyoruz. Günlük yevmiyemizin en az 50 YTL olması gerekirken, 25-30 YTL yevmiyelere çalışıyoruz. O yüzden gençler artık zor olan bu mesleği yapmak istemiyor" şeklinde konuştu.
 
Konya'nın en büyük camisi olan Hacıveyszade Camii'nin minaresinde çalıştığını da anlatan İbrahim Oran, "Bu cami minaresini yaparken 30 metre yükseklikten düştüm; ama çok şükür hiçbir şey olmadı ve tekrar ayağa kalkarak işime devam ettim. Bugüne kadar uzunluğu 75 metre olan minareler inşa ettim. Beyşehir'deki minare ise 48 metre uzunluğa sahip. Minareyi temelinden en üst noktasına kadar 3 ay içerisinde tamamlayabiliyoruz. Minarede en zor iş alemin yerleştirilmesidir. İşçilik alttan yukarıya doğru çıkıldıkça daha kolay hale gelir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2006 Çarşamba 15:03:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?