6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

MOBESE sistemi suçları azalttı

Konya'da kurulan MOBESE sistemi sayesinde hem trafik kazaları azaldı, hem de hırsızlar suçüstü yakalanmaya başladı. Kameralara takılan kaza görüntüleri sürücülerin hatalarını ortaya koyarken, hırsızları da saniye saniye görüntülüyor. 

Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nde kurulan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) sayesinde Konya'da suç oranları azaldı. 

Şehri 24 saat gözetleyen 72 adet kamera ile 7 ayda 2 milyon araç sorgulanarak aranan araçlar hakkında işlem yapıldığı bildirildi. Öte yandan yine kameralar tarafından tespit edilen 200'e yakın asayiş olayına ise ekiplerin anında müdahale etmesi sağlanarak suçların oluşmadan önlendiği öğrenildi. 

MOBESE kameralarına takılan bir görüntüde, ana caddeden gelen sürücünün kırmızı ışık uyarısına dikkat etmeden geçmesiyle, soldan gelen başka bir araçla çarpışması saniye saniye kayıtlara geçti. Bir başka görüntüde ise yaşları 11 ile 12 arasında değişen iki çocuk bisikletlerin kilitlerini taşla kırmaya çalışırken kameralar tarafından görüntülendi. İki çocuğu fark eden MOBESE görevlileri, ekipleri yönlendirerek çocukların yakalanmasını sağladı. Buna benzer bir çok olay saniye saniye kameralara yakalanırken, yetkililer kısa sürede olaylara müdahale ettiklerini belirtiyor.

MOBESE SUÇLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR 

Olayların önlenmesinde ve suç işlendikten sonra şüphelilerin yakalanmasında MOBESE'nin faydasını anlatan Konya Emniyet Müdürlüğü Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Şube Müdürü Ahmet Bayanmelek, "Şehrimizin ana arterlerinde kurulu bulunan kameralarımız tarafından tespit edilen, özellikle olaylar meydana gelmeden önce toplanan kalabalıklar veya alkollü şahısların çevreyi rahatsız etmesi, kavga olaylarında hazırlık aşamalarındayken anında ekiplerimize bildirilmektedir. Ekiplerimiz olaylar meydana gelmeden önce şahısları yakalayıp suçu önlemektedirler. Önemli olan şahısların belirlenerek yakalanıp suçun önlenmesini sağlamaktır. Buna rağmen istenmeyen sonuçlar olsa da olayın failleri belirlenerek yakalanmaktadır. Trafik olaylarında 2007 yılında cezai işlem uygulamada 8 bin araç varken, MOBESE'den sonra 16 bin araca cezai işlem uygulanmıştır. Bunun yanında 2007 yılında kazaya karışan araç sayısı 900 ile 1000 civarındayken, MOBESE'den sonra bu rakam 500-600'e kadar düşmüştür. MOBESE caydırıcı bir görev üstlenmiştir ve faaliyete geçtikten sonra halkımız daha huzurlu bir şekilde yaşamını devam ettirebilmektedir" dedi.

MOBESE'DE 72 KAMERA YER ALIYOR 

MOBESE'nin Konya'da büyük bir altyapıyla kurulmuş güvenlik projesi olduğunun altını çizen Bilgi İşlem Şube Müdürü İbrahim Çevik ise, "Bu projede ilk önce görüntüleme ve kaydetme sistemini ön gördük. Bu amaçla şehrimizin 32 stratejik noktasına 72 kamera kurduk. Bu kameralardan devriye gezen polislerimizin gördüğü, takip ettiği veya izlediklerini şuan kameralarımızla izliyoruz ve kaydediyoruz. Bu kayıt sırasında haber merkezimize gelen bilgiler bu görüntüler eşliğinde doğrulanıyor. MOBESE plaka tanımlama sistemi de içeriyor. Bunun sayesinde şehrimizin iki noktasında geçen trafiği otomatik olarak resim dosyalarına çevirerek o aracın aranıp aranmadığını soruyoruz. Bu vesileyle aranan araçları tespit ederek anında yakalama imkanımız oluyor. Böyle bir alt yapıyla Türkiye'de bir ilk diyebiliriz" şeklinde konuştu. 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 11:58:18
Güncelleme :19 Ekim 2008 Pazar 12:03:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?