26
Nisan
2024
Cuma
KONYA

Model arabalarına gözü gibi bakıyor

Konya'da, 23 yıllık model araba koleksiyoncusu gerçeği ile ayırt edilmekte zorlanılan otomobillerine gözü gibi bakıyor.

Son zamanlarda Türkiye'de hızla yayılan 'Diecast' model otomobil koleksiyonerliği, orijinaline sadık kalınarak birebir yapılan minyatür araçlarla görenlerin ilgisini çekiyor.

Cam, motor detayı, süspansiyon, kapıların açılması gibi gerçeğinden ayırt etmede çok zor hale gelen model otomobillerin koleksiyoneri Alposman Koparan(33), 18 kat küçültülmüş araçlarına gözü gibi bakıyor.

Çocuk yaşlardaki, otomobillere olan merakının ilerleyen yıllarda model otomobil koleksiyonerliğine dönüştüğünü belirten Alposman Koparan, gün içindeki iş yorgunluğunu eve geldiğinde otomobillere bakarak attığını söyledi. Koparan, model otomobillerin oyuncak olmadığını ifade ederek, "Modellerin en çarpıcı tarafı ağır olmaları. Metalden yapıldığı için daha gerçekçilik hissi veriyor. Fabrikasyon üretilmesinden dolayı daha detaylı ve iyi malzeme kullanılıyor. Bu koleksiyonu oluşturmanın nedeni de otomobillerin gerçekçi olması" dedi.

10 dolar ile bin 600 dolar arasında değişen fiyatlardan satılan otomobillerin ithal olarak Almanya ve Amerika'dan geldiğini, asıl üretimin ise Çin'de yapıldığını kaydeden Koparan, 9 yıl önce amatör olarak açtığı www.diecastturk.com isimli internet sitesi sayesinde Türkiye'deki diğer koleksiyonerlerle bir araya geldiklerini bildirdi.

Koparan, "Türkiye'de insanların hobisine çok sıcak bakılmıyor. 'Çocuk musun sen oyuncak mı oynuyorsun' denilmesinden dolayı insanlar bu tip hobilerini saklıyordu. Ancak son yıllarda diecast koleksiyonu yapanların sayısının az olmadığını öğrendim. Web sayfamız sayesinde özellikle büyük şehirlerde toplanıyoruz. 15-16 yaşından 50-60 yaşına kadar koleksiyon meraklıları oluyor, onlarla oturup model koleksiyonlarının kritiğini yapıyoruz. Hem otomobil, hem de koleksiyon meraklılarının sayısı her geçen gün artıyor. Yurt dışında Almanya ve Amerika'da bununla ilgili televizyon kanalları var, dergiler var. Diecast koleksiyoneri meşhur insanlar var" şeklinde konuştu.

Koparan, koleksiyonunu evdeki çocuklarından ziyade yetişkinlerden korumanın daha zor olduğunu anlatarak, "Koleksiyonun en büyük düşmanı çocuk değil de büyük insanlar olduğunu söylesem yalan olmaz. Çünkü çocuklardan muhafaza edebilirsin ama yetişkin biri geldiğinde merak edip otomobili kırması daha çok oluyor. Camekanlarda tozdan ve zararlardan kilit takarak koruyorum. Daha titizleri ise kutusundan çıkarmadan saklıyor. Akşam stresli ortamdan geldiğim zaman oturup bunlarla ilgilenmek, uzaktan bakmak bile yeterli oluyor. En büyük tehlike insanların merakıdır. Maliyeti yüksek bir hobi, telafi etme şansınız yok" diye konuştu.

Alposman Koparan, ilk koleksiyona başladığında binin üzerinde aracı olduğunu ancak daha çok detaylarla ilgilenmeye başladığı için yeniden koleksiyon oluşturduğunu, şu anki otomobil sayısının 33 olduğunu sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 10:21:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?