6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

MSN'de sahte polis uyarısı!

MSN üzerinden "Konya'da görevli polisiz" diyen bazı kişilerin dolandırıcılık yaptığını belirleyen polis, vatandaşları uyardı.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nün web sayfasında internet kullanıcılarına yönelik olarak, "internet uyarısı" başlığı altında bir uyarı yayınlandı. Uyarıda, internet ortamında dolandırıcılık, sahtecilik, şantaj, tehdit, banka hesaplarından para çalınması, kontör dolandırıcılığı, şifre, özel bilgi hırsızlığı, terörizm, kumar ve fuhşun gün geçtikçe arttığı vurgulanırken, "Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nde polisiz" diyerek dolandırıcılık yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, "İnternet üzerinden hotmail ve MSN ile kendilerini emniyet görevlisi olarak tanıtarak başkalarına ait sahte isim ve resimle arayan, özellikle kendisini Konya Emniyet Müdürlüğü Ekipler Amirliği'nde görevli olarak tanıtan şahısların sahtecilik ve dolandırıcılık yaptıkları anlaşıldı. Olay genellikle vatandaşın e-mail veya MSN'sine, 'Sizi MSN'ye ekledim hemen çağrıya cevap verin' şeklinde Emniyet Müdürlüğümüzün internet web sitesinin ön yüzünü kopyalayıp ortasına da bir uyarı notu yazıp mail olarak gönderiyor.

Yazılan notta, 'İnternet üzerinden yüksek dereceli fiili sahtecilik işlemleri yapıldığı, bu olaya Konya içinden birçok şahsın karışmış olduğu ve buna bağlı olarak kesin kimlik doğrulama işlemleri için tarafımıza e-posta halinde göndermeniz gerekmektedir. Anılan tarihlerde bu bilgileri doldurup göndermeyenler sahtecilik işlemlerine karışmış kabul edilecek, kanuni olarak hakları okunacak ve istem dışı olarak genel merkezimize getirileceklerdir' şeklinde uyarı notu yazmakta olup, bilgi formunda tüm kimlik bilgilerini, e-mail adresi ile şifresini istiyorlar. Bu tür konulara maruz kalanlar, lütfen bu tür sahtecilere imkan vermeden bize bildirsin" denildi.

BAŞKOMİSER KILIĞINDA KONTÖR DOLANDIRICILIĞI

Kontör dolandırıcılığıyla ilgili de bilgi veren emniyet yetkilileri, dolandırıcıların vatandaşları başkomiserim diye kandırdıklarının ortaya çıktığını söyledi. Yetkililer, kontör dolandırıcılığının nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı:

"Dolandırıcı, vatandaşın cep telefonuna çağrı bırakır. Vatandaş çağrı bırakan telefonu aradığında telefonu açan erkek şahıs, kendisinin Emniyet Müdürlüğü'nde görevli başkomiser olduğunu, vatandaşa ait telefon ile bir albayın hanımının rahatsız edildiği, hatta tehdit edildiği, bu konuda şikayet olduğu, gerçek şüphelisinin tespit ve yakalanması için çalışma yapıldığı, bu konuda kendilerine yardımcı olunması gerektiğini beyan ederek harekete geçer. Bu sırada dolandırıcı, görüşme yapıldığı esnada telefondan telsiz sesleri fonu verir. Vatandaşı polis olduğuna ikna ettikten sonra en yakın markete ya da petrol istasyonları marketlerine gitmelerini, buradan kontör almalarını, bu olayın gizli yürütüldüğünü, kimseye herhangi bir şey söylememelerini, telefonun ise kendileri kapatmalarını isteyinceye kadar kapatmamalarını söyleyerek, telefonu açık olan vatandaşa marketten 5 veya 10 tane 250'lik kontör aldırırlar.

Kontörleri alan vatandaştan şifreleri söylemesini isterler. Şifreleri aldıktan sonra olayın gizliliğini öne sürerek kontör kartlarının imha edilmesini isterler. Bunun yanında söyledikleri rakamları tuşlamasını beyan ederek, örneğin 0-5-4-9-3-5-6-7-2-1-0 rakamlarını tuşlatarak müştekiyi başka telefonlara bağlatıp konferans sistemine geçerler. Müştekiyi saatlerce telefonu açık şekilde oyalayarak, 'şahsı şu an Hatay Reyhanlı'da veya Konya Ereğli'de tespit ettik, ekipler yola çıktı yakalamak üzere' gibi bahanelerle oyalarlar. Aynı zamanda vatandaşlardan tekrar kontör almasını isterler. Vatandaşlar parasının olmadığını söylediklerinde veya bahane uydurduğu zaman paranızı teşkilatımız daha sonra ödeyecek, şahıs yakalanmak üzere lütfen bağlantıyı kesmeyin gibi bahaneler uydurdukları anlaşılmaktadır. Vatandaşların ya şarzı bitmesi üzerine ya da şahısların polis olmayacağına inandıkları anda telefonu kapattıkları, bu şekilde vatandaşların dolandırıldığı belirlenmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 14:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?