30
Nisan
2024
Salı
KONYA

MTA Beyşehir'de su arıyor

MTA BEYŞEHİR'DE SU ARIYOR

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün Beyşehir'e bağlı Karadiken Köyü yakınlarında başlattığı sıcak su arama çalışmalarının sona erdiği bildirildi.

Kamp Şefi, Yüksek Jeofizik Mühendisi Kürşat Bekar, Karadiken Köyü yakınlarında yaklaşık bir ay önce başlatılan sıcak su arama çalışmalarının sonlandığını belirterek, “Sonuçlarımız olumlu olacak diye ümit ediyoruz. Burada bir ya da iki tane daha sondajımız olacak” dedi.

Bölgeye gelmelerinin sebebini buradaki mevcut ılık veya ılık üzeri sıcaklıktaki suları bulabilmek için araştırma yapmak olduğunu belirten Bekar, “Buradaki kırık ve çatlak sistemlerinin ortaya konması ve buna bağlı olarak 100 metre ve daha altındaki derinliklerde yapılacak daha derin bir sondajla daha sıcak ve yüksek debili bir suyun elde edilmesi için gereken çalışmaları yapıyoruz. İstenilen neticeler çıkarsa, bölgenin kaderi değişebilir. Jeotermal akışkanlar, yani sıcak sular sıcaklık derecesine bağlı olarak çıktığı yörenin kaderini oldukça değiştiriyor. Çok yüksek sıcaklıktaki suları elektrik üretimi, onun akabinde konut ve seraların ısıtılması, SPA ve kaplıca turizmine kadar birçok alanda kullanma imkanı var. Bu sular çok düşük sıcaklıkta 25-30 derecede bile olsa hafif ısıtılmayla jeotermal turizmine katkı sağlayabiliyor. Burada az çok bir aktivite var. Beyşehir civarında çok yüksek sıcaklıkta bir beklentimiz yok. Ama özellikle Karadiken Köyü tarafından çıkabilecek bir su özellikle seracılık ve kaplıca turizmi açısından Beyşehir'in çehresini değiştirecektir. 40-50 derecelik bir sıcaklık alabilirsek çok çok olumlu sonuçlara yol açacaktır. Şu anda yeraltının görüntülenmesi işini yapıyoruz. Bunun akabinde çalışmalarımızın sonucunda yazacak olduğumuz rapor doğrultusunda sondaj önereceğiz. Çalışmalarımız biraz daha sürer diye tahmin ediyoruz” diye konuştu.

MTA'nın çalışma yaptığı alanı ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı ise, belediye olarak yaptıkları girişim üzerine Karadiken Köyü yakınlarında sıcak su arama çalışmalarının başlatıldığını bildirdi. Bölgede termal suyun bulunmasının Beyşehir turizmi için en büyük hayallerinden birisi olduğunu vurgulayan Taşcı, “Dünyanın en güzel doğasına sahip ve en bol oksijen üreten merkezlerinden birisi olan Beyşehir yöresinde insanların bir termal kaplıcada şifa bulması kadar güzel bir şey olamaz. MTA Genel Müdürlüğümüz ile sıcak su araştırması konusunda çok yoğun bir temasımız oldu. Talebimiz üzerine MTA'nın çok seçkin bir ekibini Beyşehir'e görevlendirdiler. Ben çalışmalardan ümitliyim. Arkadaşların verdiği bilgiler de müspet yönde. İnşallah sıcak su bulunur diyorum. Zaten birçok yönden Beyşehir'i geleceğin turizmine hazırlıyoruz. Eğer bir de termal su bulunursa işte o zaman turizmde çok büyük bir patlama yapabiliriz. Şu anda somut bir bilgi yok elimizde, yeraltının sadece MR'ı çekildi, müspet bazı bilgilere ulaşıldı. Fiili olarak sondajla sıcak suya ulaşılabilirse o zaman konu farklı bir boyuta ulaşacak. İşte o zaman seracılıkta değerlendirilmesi konusu da gündeme gelebilecek” dedi.

MTA BEYŞEHİR'DE SU ARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2011 Çarşamba 15:36:01
Güncelleme :7 Temmuz 2011 Perşembe 18:29:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?