4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

MTA müzesinin ziyarete açılması

Maden Tetkik Arama (MTA) Orta Anadolu 2. Bölge Müdür Vekili Ali Rıza Demirci, müdürlük binalarının içinde bulunan ve çok sayıda numunenin yer aldığı müzeyi halka açmayı istediklerini söyledi. 

Türkiye'nin dört bir köşesinden uzmanlar tarafından toplanan 200'ün üzerinde numunenin bulunduğu müzenin, MTA bölge müdürlükleri içinde tek olduğunu ifade eden Ali Rıza Demirci, "Türkiye'nin dört bir köşesinden çıkarılan ve sergilenen bütün madenlerin üzerinde madenin ismi, kimyasal formülü, alındığı yer ve maddeyi alan arkadaşın ismi yazıyor. Burası tamamen bir müze. Sergilenen maddelerin sayısı 200'ün üzerinde. Müze olarak da sadece Konya'ya has. Balıkesir Bölge Müdürlüğü'nde de süs taşlarından oluşan bir yer var ama burası gibi müze şeklinde değil. Mesela bu sene Kars'a, Balıkesir'e, Çanakkale'ye göreve giden arkadaşımız var. Gittikleri yerlerde güzel numuneler bulurlarsa getiriyorlar. Biz de sergiye ekliyoruz. Müzemizde yaklaşık 100 milyon ile 150 milyon senelik numuneler sergileniyor" dedi. 

Müzeye ziyaretçi kabul ettiklerini belirten Demirci, "Özellikle okullarımız çok büyük ilgi gösteriyor. Burayı biraz daha genişletmeyi düşünüyoruz. Genişlettikten sonra da halkımıza açmayı istiyoruz. Bilenler gelip geziyor, ama bundan sonra biz de tanıtma faaliyetlerine başlayacağız. Kendi başımıza pek duyuramadığımız, reklam yapamadığımız için müzemizi şu an sadece okullar ve sivil toplum örgütleri gelip geziyor, bilgi alıyor. Ancak biz Bölge Müdürlüğü olarak halkımızın da bu maddeleri görmesini istiyoruz. Geniş bir mekanımız var. Şu an enerji grubu maddeleri, metalik grubu maddeleri, volkanik grup maddeleri, süs taşları, fosiller ve endüstriyel olarak mermerler var. Maddeleri çeşitlendirip, belli bir dizayn içinde yerleştirerek öyle halka açmak istiyoruz. Müze girişini ücretli yapmak gibi bir düşüncemiz de yok. Tamamen halkımızın bilinçlenmesini ve görmesini amaçlıyoruz. Görevli arkadaşımız var. Gelen ziyaretçileri detaylı şekilde bilgilendiriyor" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 13:21:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?