4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Müftülükten tartışılacak fetva

Konya Müftülüğü bir soru üzerine, yükümlülerin cuma namazı vaktinde çalışmalarının caiz olmadığını açıkladı. Müftülüğün sitesinde yayımlanan açıklama, Cum'a Suresi'ne dayandırıldı 

Konya Müftülüğü, cuma namazı kılmakla yükümlü kişilerin namaz vaktinde alışveriş yapmalarının ve çalışmalarının caiz olmadığını bildirdi.
Müftülüğe ait www.konyamuftulugu.gov.tr internet adresinde yer alan "Sıkça Sorulan Sorular" bölümünde bir ziyaretçi, "Cuma günü ve cuma vakti çalışılır mı?" diye sordu. 

Müftülükten bu soruya verilen yanıtta, Kuranıkerimdeki Cum'a suresinin 9'uncu ayetinde "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır" denildiği hatırlatıldı ve şöyle denildi: 

Müftülüğün yorumu
"Buna göre, cuma namazı kılmakla yükümlü olan kişilerin cuma vaktinde alışveriş yapmaları ve çalışmaları caiz değildir. Ancak, cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan kişilerin alışveriş yapmasında ve çalışmasında dinen bir sakınca yoktur. Cuma saatinde, cuma namazı ile yükümlü olanların alışveriş yapması caiz olmayıp dinen sorumluluk getirmekle birlikte bu tür akitlerden elde edilen kazanç helâldir. Cuma namazı kılmakla dinen yükümlü olan satıcının işyerinde cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan birisini istihdam etmek suretiyle iş akışının devamını sağlamasında dini açıdan bir sakınca yoktur."


İlginç soru ve yanıtlar
Müftülüğün internet sitesinde yöneltilen sorulardan bazıları şunlar:
"Güneş enerjisiyle ısıtılan suyla abdest ve gusül yapılır mı?", "Saç boyası, kına, ruj, oje, jöle gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mâni midir?", "Tuvalet kâğıdıyla taharetlenmek caiz midir?", "İş elbisesi ve pijama ile namaz kılınabilir mi?", "Ölü, hayatta olanların hallerini bilir mi?", "Oruçlu kimse akupunktur yaptırabilir mi?", "Vergi, zekât yerine geçer mi?", "Âdeti geciktirmek için hacda ilaç kullanmanın hükmü nedir?", "Ölü adına hac yapılabilir mi?", "Gayri meşru yolla kazanılan parayla kurban kesilebilir mi?", "Latin harfleriyle yazılmış Kuran'ın okunması uygun mudur?"
Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 10:49:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?