3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

MÜSİAD Başkanı Bolat Konya'da

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, ihracatın kalkınma için en önemli unsur haline geldiği bu dönemde, Körfez Arap ülkelerinin Türkiye için bulunmaz bir pazar haline geldiğini söyledi. 

MÜSİAD Konya Şubesi'nin davetlisi olarak Konya'ya gelen MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, düzenlenen iftar yemeğinin ardından dernek üyelerine kısa bir konferans verdi. Üretimin ve rekabetin arttığı, kar marjlarının ise düştüğü bu dönemde ihracatın en önemli kalkınma unsuru olduğunu belirten Ömer Bolat, Körfez Arap ülkelerinin Türkiye için bulunmaz bir pazar haline geldiğini söyledi. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının artması ile bu ülkelerin gelirlerini muazzam ölçüde arttırdığına dikkat çeken Bolat, "22 Arap ülkesi; 280 milyon nüfus, 22 milyar dolar ithalat ve 870 milyar dolarlık gelirleri ile muazzam bir pazar haline geldi. Bu ülkelerin başlıca gelir kaynakları petrol ve doğalgaz. Bu ürünlerin fiyatlarının artması; bize olumsuz yansırken, bu ülkelerin gelirlerinin yükselmesine ve bizle olan ithalat gelirlerinin artmasına neden oluyor. Suudi Arabistan'ın petrol gelirleri 2003 yılında 48 milyar dolar iken, bu rakam bu yıl 170 milyar dolara çıkmış durumda. 6 Körfez ülkesinin 2003'teki petrol gelirleri 147 milyar dolar iken, bu yıl 370 milyar dolara çıkmış durumda ve bu ülkeler 2006'da 300 milyar dolar bütçe fazlası elde ettiler" diye konuştu. 

2002'den itibaren bu ülkelerin gelirlerinde büyük artışlar olduğunu da dile getiren Ömer Bolat, "Ancak bu ülkeler, geçmiştekinin aksine yatırımlarını artık batılı ülkelere yapmak istemiyor. Bunun başlıca nedeni, 11 Eylül nedeniyle batılı ülkelerin sermayelerine el koyacakları korkusu. Bu nedenle özellikle komşu ve dost ülkelere yatırım yapmak istiyorlar. Komşu ülkelerde telekom, inşaat ve banka ihalelerine giriyorlar. Bizim bu ikinci dalgayı kaçırmamamız lazım. İlk dalga Özal Hükümeti döneminde idi. O dönemde ihracatımızın yüzde 46'sını İslam ülkelerine yapıyorduk. Ancak sonraki yıllarda bu geriledi. Ancak şu dönemde yine bir artış söz konusu. Şuan bu ülkelerde 1 trilyon dolarlık projeler hayata geçmeyi bekliyor. Biz, doğru proje ve politikalar üretebilirsek her yıl 10 milyar dolarlık bir sermayeyi ülkemize çekebiliriz" ifadelerini kaydetti. 

Konuşmasının ardından Bolat'a, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Selçuk Öztürk tarafından çini bir tabak hediye edildi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 23:35:39
Güncelleme :7 Ekim 2006 Cumartesi 01:59:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?